Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Integrala lucrărilor pentru pian solo de Maurice Ravel – un album în premieră difuzat între 24 și 27 octombrie la CD Review din emisiunea Arpeggio

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016 , ora 14.11
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Stitul meu de a cânta poate fi atribuit lui Ravel

În vârstă de 34 de ani, Bertrand Chamayou este un pianist francez în ascensiune, care are în palmares cel puțin succesul înregistrărilor anterioare, mă refer aici la discurile ce conțin lucrări de Schubert, Liszt și foarte apreciatul album dedicat lui César Franck. Dar provocarea Ravel este la un alt nivel. Iar albumul său a fost primit cu laude de critici și de public. Ravel este terenul pe care Chamayou se simte în largul său. El spune: Stilul meu de a cânta, felul în care îmi imaginez de sonoritatea pianului, pot fi atribuite în mare măsură lui Ravel. Înregistrările cu muzica sa sunt în fapt o întoarcere la rădăcinile mele, dar și o etapă firească în dezvoltarea mea artistică.


Integrala Ravel pentru pian solo

Până nu demult integralele lucrărilor pentru pian solo de Ravel erau o raritate. Notabile sunt cele realizate în anii 50' de Walter Gieseking, Marcelle Meyer, și Robert Casadesus, iar in anii 60' de Vlado Perlemuter și Monique Haas. Vlado Perlemuter i-a fost chiar elev lui Ravel. O integrală apărută la Casa Decca, semnată de Jean-Yves Thibaudet, în1991, a reprezentat un etalon al vremurilor din urmă. Dar în ultimul timp, mai mulți tineri pianiști și-au asumat provocarea de a realiza integrala Ravel solo, dintre ei ii amintesc pe Alexandre Tharaud și Florian Uhlig.


Integrala ChamayouCea mai recentă apariție discografică a unei integrale a lucrărilor pentru pian solo de Ravel este cea semnată de Bertrand Chamayou, un disc apărut sub emblema Erato. Aceeași emblemă sub care pianistul a lansat albumul Schubert în 2014, un disc despre care Sunday Times a scris că este cântat cu convingere intelectuală asociată cu un ton de o frumusete care îți rupe de inima.

Schubert a fost unul dintre compozitorii care l-au inspirat pe Ravel - în special în Valsuri nobile și Sentimentale - așa cum a fost și Franz Liszt, ale cărui transcrieri ale liedurilor schubertiene au făcut parte din programul albumului de debut a lui Bertrand Chamayou. Influența lui este evidentă asupra lui Ravel dovadă stă virtuozitatea nepamânteană din suita Gaspard de la nuit și strălucitoarele Jeux d'eau. Cea din urmă partitură a fost prima lucrare modernă interpretată de Bertrand Chamayou pe la vârsta de unsprezece, doisprezece ani. Pianistul are, dacă vreți, legătură directă cu Ravel printr-unul dintre profesorii săi de la Conservatorul din Paris, Jean François Hessier. Acesta a fost unul dintre studenții lui Vlado Perlemuter, elevul lui Ravel însuși, după cum spuneam. Chamayou spune: Admir puritatea și simplitatea interpretării muzicii lui Ravel de către Perlemuter, care pare să fie în concordanță cu celebra declarație atribuită compozitorului: Nu mă aștept ca oamenii să îmi interpreteze muzica, ci doar să se joace cu ea.

În octombrie 2015, Bertrand Chamayou a susținut un recital Ravel la Wigmore Hall din Londra. Publicația Heard International a scris despre eveniment: Chamayou a adus pe scenă un amestec perfect de virtuozitate de înaltă calitate și sensibilitate. Am auzit lucruri superbe.
Integrala Chamayou a lucrărilor pentru pian solo de de Ravel este o colecție care adaugă mai multe excepții interesante, cum este transcrierea Kaddischului creat de Ravel după Alexander Siloti, și o partitură de Alfredo Casella Casella, "a la maniere de ... Ravel", alături de parodiile raveliene, după Borodin și Chabrier.

Tehnica este atât de bine controlată încât Chamayou transcende fără probleme dificultățile partiturilor și reușește să se concentreze pe deplin asupra culorilor, frazării și accentelor. Prin comparație, în integrala pianistului german Florian Uhlig este prea încărcată de virtuozitate, iar cea a francezului Alexandre Tharaud parcă prea sensibilă. Bertrand Chamayou este un adevărat poet al muzicii lui Ravel. Iată motivul pentru care albumul său a fost selectat pentru campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"


Nu ratați această admirabilă colecție Ravel difuzată în premieră la Radio România Muzical din 24 până în 28 octombrie la CD Review (12,15)

Gabriel Marica