Recomandări Înapoi

VIDEO. Gustavo Dudamel - Concertul de Anul Nou de la Viena

Publicat: marți, 14 Martie 2017 , ora 13.55

Concertul de Anul Nou din Viena un fenomen mondial.

Concertul de Anul Nou din Viena s-a desfășurat pentru prima dată pe 31 decembrie 1939. Până în 1941 concertul a avut loc în ultima zi a anului, dar din acel an Orchestra Filarmonicii din Viena a stabilit o tradiție ca acest concert să aibă loc pe 1 ianuarie, o tradiție care iată continuă.

Lista numelor dirijorilor care au condus Orchestra Filarmonicii din Viena în Concertul de Anul Nou este impresionantă, îi aminesc doar pe Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa, Mariss Jansons, și Franz Welser-Möst.

Popularitatea acestui eveniment este fără îndoială, universală. Concert de Anul Nou 2017 a fost difuzat în peste 90 de țări și urmat de până la 50 de milioane de telespectatori din intreaga lume. Lucrurile au evoluat în această direcție din anul 1959, atunci când Eurovision a început să televizeze concertul. Iar din 1967, când a fost instalat primul releu de culoare, telespectatorii au putut admira, în toată splendoarea, decorul compus din flori naturale care împodobește de fiecare dată Sala de Aur de la Musikverein din Viena.

Chiar dacă programul este oarecum previzibil, pentru că abundă în lucrări compuse de familia Strauss, Johann Strauss Tatăl și Fiul, Eduard și Josef Strauss, o tradiție cu care oricare alt eveniment ar risca să moară treptat, nu este cayul Concertului de Anul Nou de la Viena. Se pare că fenomenul trăiește și se extinde, după cum spun organizatorii care adaugă pe harta melomanilor dornici să fie părtași la acest eveniment țări ca Indonezia și Mozambic.

Cel mai tânăr dirijor din istoria evenimentului.

Gustavo Dudamel a devenit cel mai tânăr dirijor din istoria tradiționalului Concert de Anul Nou de la Viena. Și ce a adus nou acest american de origine venezueleană? Cu siguranță o stare proaspătă și plină de energie transformând istoricul eveniment, într-o sărbătoarea plină de veselie cu nuanțe de fiesta.

Un concert răsplătit cu calde aplauze pentru energicul Gustavo Dudamel cel care spunea înainte de a intra pe scenă: Așa cum știți, este un concert rezervat celor mai apreciați dirijori, nu doar afirmați, ci consacrați. Pentru mine este o mare onoare. O instituție și un eveniment cu o asemenea tradiție care brusc se hotărăște să apeleze la un tânăr.

Desigur Gustavo Dudamel nu a fost o necunoscută riscantă pentru organizatori. Se știe că dirijorul Gustavo Dudamel a condus cu succes Orchestra Filarmonicii din Viena, pentru prima dată la Festivalul Lucerna în anul 2007. Și tot la pupitrul renumitului ansamblu a dirijat celebrul Concert Noapte de vară la Schönbrunn în anul 2012, iar în 2014 a condus orchestra în turneul efectuat în Japonia.

Pentru Anul Nou 2017, Gustavo Dudamel a propus și câteva lucrări necântate la acest eveniment, cum ar fi Pepita-polca Op. 138 de Johann Strauss Fiul, dar și Valsul Patinatorii de Emile Waldteufel. Dincolo de atmosfera cu care sunteți cred familiarizați și din transmisiunea directă difuzată în fiecare an de Radio România Muzical, pe albumul dedicat acestul eveniment este de remarcat, calitatea sunetului, care se îmbunătățește de la an la an.

Iată câteva din argumentele cu care sper să vă conving să ascultați CD Review (11,30) in trei episoade difuzate între 15 și 17 martie.

Gabriel Marica