ACUM:
19.00
Music box
Noutățile discografice din zona clasic, jazz&more.
Urmează: 20.00 Armonii preclasice O oază de liniște și echilibru.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Video: Concert aniversar Gewandhaus 275

Publicat: vineri, 9 Martie 2018 , ora 9.55

La Leipzig, viața muzicală este în sărbătoare. Afișul manifestărilor de la Gewandhaus anunță o abundență de manifestări cu un caracter aniversar: celebra orchestră care i-a avut în fruntea sa pe cei mai prestigioși muzicieni ai deceniilor respective, la pupitrul căreia mulți importanți creatori ai vremii și-au interpretat în primă audiție pagini de referință aniversează 275 de ani!

Istoria acestui remarcabil "brand" muzical german este una impresionantă nu numai prin proporțiile sale istorice ci - mai ales - prin galeria de portrete proeminente ale culturii europene ale căror biografii artistice au fost legate de acest colectiv!

Data de 11 martie este menționată ca moment central al seriei de evenimente artistice programate în acest context aniversar: sub bagheta lui Andris Nelsons - cel care a preluat de la începutul acestei stagiuni postul de "Kapellmeister" al faimosului colectiv, (după doar 20 de alte nume "investite"cu acest titlu pe parcursul timpului !) Gewandhausorchester din Leipzig interpretează Simfonia a VII-a în Mi major de Anton Bruckner și o lucrare special realizată pentru acest prilej de către unul dintre compozitorii germani foarte apreciați ai momentului: Jörg Widmann.

Dacă vă întrebați de ce figurează în acest program monumentalul opus al austriacului Anton Bruckner iată și explicația: această impresionantă partitură simfonică terminată acum 135 de ani a avut prima audiție chiar la Gewandhaus în decembrie 1884 în viziunea dirijorală a legendarului Arthur Nikisch (suferind ulterior unele revizuiri din partea autorului ei, dar și din partea altora, înaintea publicării sale în 1885)... Adesea considerată "Lirica" - între cele unsprezece lucrări de gen ale lui Bruckner (două nefiind practic numerotate iar ultima a rămas neterminată) - Simfonia a VII -a oferă un prilej de afirmare interpretativă deplină pentru un aparat orchestral de mare amploare, punându-i în valoare disponibilitățile expresive remarcabile iar dirijorul are întreg spațiul de a-și demonstra capacitatea de a construi un edificiu sonor adecvat viziunii sale... A 7-a de Brucner reprezintă ea însăși un...eveniment pe afișul unei stagiuni iar în acest context special se anunță ...de neratat!

Prin intermediul transmisiunii realizate de Uniunea Europeană de Radio, România Muzical vă invită să participați duminică 11 martie, de la ora 21 , la un moment de referință al vieții muzicale internaționale, preluat de la Leipzig, sub bagheta unuia dintre cei mai apreciați șefi de orchestră ai acestor ani: Andris Nelsons.

Anca Ioana Andriescu