Cronici Înapoi

Vibrate Festival - ediția a II-a

Publicat: joi, 19 Mai 2016 , ora 14.03

La Centrul Infoeuropa din capitală a avut loc joi, 19 mai 2016, conferința de presă care a lansat cea de-a doua ediție a Vibrate Festival. Acesta va debuta în 19 iunie la Brașov și propune o serie de concerte și recitaluri, două cursuri de măiestrie, dar și expoziții și ateliere de creație.


Vlad Maistorovici, Diana Ionescu și Mădălin Iacob - directorii și fondatorii Vibrate Festival, Doris Mircea - reprezentant al Centrului Infoeuropa și Andreea Koch - secretar general al Asociației Pentru Muzică, Artă și Cultură au participat la conferința de astăzi.

Concret, vorbim de a doua ediție de Vibrate Festival, una care are ca temă aerul. Timp de opt zile, seria propune reîntâlnirea cu muzica de cameră interpretată de muzicieni tineri din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Elveția, Olanda, Spania, Italia și România. Șapte dintre artiștii invitați sunt absolvenți ai Academiei Regale de Muzică de la Londra, iar trei dintre ei sunt câștigători ai Concursului Internațional "George Enescu"; vorbim de compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici - directorul festivalului, pianista Diana Ionescu - directorul artistic și violonistul Valeriy Sokolov.

Crezul enunțat la prima ediție Vibrate Festival este acela ca muzica clasică să fie accesibilă oricui și că ea se poate cânta în multe alte spații decât în cele obișnuite. Astfel, festivalul aduce muzica de cameră în locuri neconvenționale, promovând totodată patrimoniul arhitectural al Brașovului. Vom avea concerte la Sinagogă, la Bastionul Țesătorilor, la Centrul Multicultural al Universității "Transilvania" și la Colegiul Național "Andrei Șaguna".

Deschiderea Vibrate Festival va avea loc la Aula Universității "Transilvania", în 19 iunie, iar concertul de închidere va avea loc în fermecătorul Bastion al Țesătorilor duminică, 26 iunie. Un concert special are loc în penultima zi de festival, sâmbătă, 25 iunie, la Biserica Neagră din Brașov, acolo unde seria o are ca invitată pe soprana Leontina Văduva. Prin acest concert se aniversează cei 30 de ani de carieră ai sopranei.

De menționat că în Vibrate Festival vor avea loc și două cursuri de măiestrie susținute de violonistul Valeriy Sokolov și pianistul Antoine Francoise, ambele destinate tinerilor muzicieni din Brașov, dar și din țară. Înscrierea la aceste cursuri de măiestrie este gratuită, formularele fiind disponibile pe site-ul festivalului.

Lucian Haralambie