Evenimentele săptămânii Înapoi

Vedete în concertul Sibelius - 150, în direct de la Copenhaga pe 10 decembrie, la Scena europeană

Publicat: luni, 7 Decembrie 2015 , ora 11.51

Dirijorul Jukka Pekka Saraste și violonistul Leonidas Kavakos vor fi protagoniștii concertului susținut de Orchestra Națională Daneză la Sala de concerte a Radiodifuziunii din Copenhaga; un program alcătuit exclusiv din lucrări de Jean Sibelius reprezintă un omagiu firesc pentru cel care a impus glasul Scandinaviei în rândul valorilor universale. Încă de la începutul secolului XX Jean Sibelius se bucura de o notorietate internațională: poemul Finlandia i-a adus consacrarea, primele simfonii erau apreciate de la Chicago la Moscova; de asemenea, Concertul pentru vioară se cântase la Berlin sub bagheta lui Richard Strauss, iar tineri dirijori, precum Arturo Toscanini îi promovau lucrările. Grandoarea și austeritatea muzicii sale poartă stindardul modernității fără a perturba însă perenitatea valorilor tradiționale. Poate și din acest motiv Sibelius a refuzat să mai compună după 1926, cu toate că s-a stins din viață în 1957.


Jukka Pekka Saraste - un excepțional dirijor al muzicii Nordului

După integrala simfoniilor de Sibelius imprimată de Herbert von Karajan, ștacheta era atât de sus, încât părea greu de depășit. Cu toate acestea asistăm la o revigorare a repertoriului amintit datorită unor dirijori redutabili, cu viziuni cel puțin la fel de convingătoare și care nuanțează diferit sensurile muzicii compozitorului ce s-a născut în urmă cu 150 de ani. Fără îndoială, Jukka Pekka Saraste se situează între cei mai originali dirijori ai prezentului, care abordează muzica lui Sibelius cu o vie deschidere sufletească, înțelegându-i profunzimea chiar și în momentele descriptive.

L-am aplaudat la București în Festivalul Internațional "George Enescu" - 2007 și Festivalul "Radiro" - 2012. Din 2010 este dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln (WDR), fiind recent numit consultant artistic al Orchestrei Simfonice din Lahti.


Leonidas Kavakos - preferat pentru Concertul pentru vioară de Jean Sibelius

Leonidas Kavakos se numără printre câștigătorii Concursului Internațional de vioară "Sibelius" (1985); imprimarea singurului opus concertant de Sibelius i-a adus în 1991 Premiul Gramophone, iar de atunci este invitat frecvent de marile orchestre să fie solistul acestei partituri. În acest sens, amintim evoluția cu Orchestra Filarmonicii din Berlin și Sir Simon Rattle, din 1 mai 2015. "Kavakos, ca solist al fermecătorului concert de Sibelius a oscilat între sonorități eterice și energii tumultoase atingând performanța de a prezenta simultan mai multe stări emoționale." (Revista Times)

Leonidas Kavakos a colaborat cu orchestre importante din întreaga lume, printre care Filarmonica din Berlin, Orchestra Regală Concertgebouw și Filarmonica din Viena - ca solist sau Camerata Salzburg și Orchestrele Simfonice din Londra și Boston - ca dirijor, în același timp desfășurând și o bogată activitate camerală.

În transmisiune directă de la Copenhaga veți asculta un program exclusiv Jean Sibelius: Poemul simfonic op.49 "Fiica lui Pohjola", Concertul op.47 pentru vioară și orchestră, Simfonia a V-a op.82 în Mi bemol major și Poemul simfonic op.26 "Finlandia", la Scena europeană din 10 decembrie, de la ora 20.30.


Monica Cengher