Evenimente Înapoi

Vă place Răzvan Suma? Răzvan Suma cântă Fauré, Ceaikovski și Dvoűák cu Orchestra Națională Radio

Publicat: luni, 2 Februarie 2015 , ora 11.08
Primul concert din februarie susținut de Orchestra Națională Radio, vineri, 6 februarie 2015, ora 19.00, este un prilej de a-l aplauda pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai apreciați violonceliști români, cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor naționale "Vă place Bach?", "Vă place Brahms?" și "Vă place tango?". Artistul va interpreta trei partituri, semnate de mari compozitori ai repertoriului simfonic: Elegie - Fauré, Pezzo capriccioso - Ceaikovski și Rondo - Dvoűák.

Programul variat de care vă veți bucura la Sala Radio va fi prezentat de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului MIRCEA HOLIARTOC, care debutează cu acest prilej alături de ansamblul bucureștean. Orchestrele și Corurile Radio România vin astfel în întâmpinarea tinerilor artiști români, sprijinind promovarea muzicienilor de valoare pe scena Sălii Radio. Mircea Holiartoc este dirijor al Teatrului Muzical Nae Leonard, din Galați. Colaborează cu diverse instituții de profil din Craiova, Timișoara, Târgoviște, Bacău, Chișinău, Iași, Brașov, Pitești și a fost distins cu numeroase premii la competiții naționale. Repertoriul său include numeroase titluri de lucrări simfonice, precum și de operă dintre care amintim: Bărbierul din Sevilla - Rossini, Don Giovanni, Nunta lui Figaro - Mozart, Carmen - Bizet, Cavalleria rusticană - Mascagni ș.a.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția), în noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român.

Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. În 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În octombrie 2014, a fost apreciat în întreaga țară cu turneul său național "VĂ PLACE TANGO?", susținut alături de soția sa, Analia Selis, și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan.

Pe lângă prezența sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat și la proiecte mai puțin convenționale, adresate unui public tânăr, deschis la inovație. Cel mai recent exemplu în acest sens este colaborarea cu trupa Vița de Vie (2013), una dintre piesele albumului "Acustic" fiind înregistrate alături de Răzvan Suma.

Pe lângă cele trei partituri interpretate de Răzvan Suma alături de Orchestra Națională Radio, veți mai asculta în programul serii uvertura operei comice Béatrice et Bénédict, versiune muzicală adaptată de Berlioz după piesa lui Shakespeare "Mult zgomot pentru nimic" și Simfonia a IV-a a lui Ceaikovski.

Aceasta a fost dedicată de marele compozitor rus Nadejdei von Meck, protectoarea și marea admiratoare a lui Ceaikovski, care a jucat rolul de mecena în viața artistului. Lucrarea reflectă căutările sufletești ale compozitorului, el însuși mărturisind despre tema partiturii sale: "Introducerea conține germenul întregii lucrări, ideea sa principală. Este acel fatum, acea forță fatală care împiedică avântul împlinirii fericirii, zădărnicind cu strășnicie ca starea de bine și pace să nu fie realizabile total; norii stau deasupra noastră asemenea sabiei lui Damocles, otrăvindu-ne mereu și fără iertare sufletul. Fatumul este invincibil, nimeni nu-l poate stăpâni. Nu rămâne decât să te resemnezi într-o tristețe fără ieșire.(...)"

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.