Cronici Înapoi

Uto Ughi la Ateneul Român

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2009 , ora 18.17
Ateneul Român a gazduit în seara zilei de marti, 17 noiembrie 2009, concertul de gala al Orchestrei Simfonice de Tineret a Initiativei Centrale Europene, sub bagheta lui Igor Coretti-Kuret si avându-l ca solist pe Uto Ughi, ultimul muzician în viata care a studiat cu George Enescu. Ansamblul este alcatuit din elevi între 11 si 18 ani provenind din 14 tari central si est- europene, printre care se numara si câtiva tineri muzicieni români. Scopul ansamblului, fondat de Igor Coretti-Kuret, este promovarea valorilor unificatoare ale muzicii.

Cele doua concerte sustinute în tara noastra (la Bucuresti si Oradea) comemoreaza împlinirea unui deceniu de la disparitia lui Yehudi Menuhin, iar alegerea României ca gazda se datoreaza faptului ca atât Menuhin, cât si Uto Ughi au fost discipoli ai lui George Enescu.

În prima parte a concertului, orchestra a dat dovada de muzicalitate si sensibilitate în interpretare, de omogenitate a partidelor si a ansamblului, în lucrari de Enescu, Verdi si Mascagni. Partea a doua a serii s-a deschis cu Nimrod din Variatiunile Enigma de Edward Elgar, interpretate de obicei la trecerea în eternitate a unui Rege englez - de aceasta data momentul fiindu-i dedicat lui Yehudi Menuhin.

Tot ca omagiu adus acestui muzician a fost prezentat, în final, Concertul op.61 pentru vioara si orchestra de Beethoven. În interpretarea italianului Uto Ughi, concertul preferat al lui Menuhin a fost plin de momente expresive, dar calitatile sonore ale viorii - Guarnieri, datata 1744, cu timbru cald si grav - nu au anulat minusurile tehnice si intonationale.

Aflata la prima colaborare cu acest solist si la începutul carierei muzicale, Orchestra Simfonica de Tineret a Initiativei Centrale Europene s-a ridicat cu siguranta la asteptarile publicului din Sala Ateneului.
Andreea Chiselev