Evenimentele săptămânii Înapoi

Un trio "magic" în Festivalul "Vară Magică"

Publicat: miercuri, 4 August 2021 , ora 13.54

În perioada 7 iulie - 19 august "Marea Muzică a lumii" a poposit la București, în cadrul Festivalului Vară Magică. Aflat în peisajul muzical românesc de 10 ediții, an de an, Festivalul Vară Magică reunește sub cupola Ateneului Român orchestre consacrate și mari instrumentiști.

Invitații recitalului din 21 iulie 2021 de la Sala Mare a Ateneului Român au fost violonistul David Lefèvre împreună cu violoncelistul Édouard Sapey-Triomphe și pianistul Andrey Yaroshinsky.

David Lefèvre este unul dintre marii ambasadori ai noii generații de violoniști, impunându-se prin talent, pasiune și versatilitate muzicală. Concertmaestru al Filarmonicii din Monte Carlo, David Lefèvre a activat ca prim solist al: Orchestrei Naționale a Teatrului Capitole din Toulouse, Orchestra Montreal I Musici, Orchestra Simfonică a Insulelor Baleare și Mozart Players of London. Înregistrările sale au fost unanim apreciate de criticii francezi și internaționali. David Lefèvre își bucură publicul cu sunetul viorii Dalla Costa, care datează din 1745.

Édouard Sapey-Triomphe este prim violoncelist al Orchestrei Naționale din Lyon. Absolvent al Conservatorului Național de Muzică și Dans din Paris, violoncelistul Édouard Sapey-Triomphe a activat în cadrul Orchestrei de Operă din Paris și Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Franceze.

Un virtuoz al pianului este considerat Andrey Yaroshinsky, unul dintre câștigătorii concursurilor: Frederic Chopin din Varșovia, în 2005, "Jose IIturbi" din Valencia, edițiile 2006 și 2010 și Sommerakademie Mozarteum Salzburg în 2007. Din 2015, Andrey Yaroshinsky este președinte al Asociației Tinerilor Muzicieni din Rusia. Muzicianul are o bogată activitate concertistică în țara natală, Ucraina, Polonia, Spania, Franța, Italia, Grecia, Finlanda, Germania, Austria, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Trei cărți de vizită care au suscitat interesul publicului numeros de la Sala Mare a Ateneului Român, în 21 iulie, anul acesta. Cei trei muzicieni au oferit un program interesant în care s-au regăsit Trioul cu pian nr.2, op.100, în Mi bemol major de Franz Schubert și Trioul nr.1, op.8 în Si major, pentru pian vioară și violoncel de Johannes Brahms - lucrări pe care le puteți asculta la Concertele Radio România Muzical, joi 5 august 2021, ora 19.00 (reluare - duminică 8 august, ora 16.00).

Jeanine Costache