Cronici Înapoi

Un nou festival la Sibiu

Publicat: luni, 27 Mai 2013 , ora 14.07

Vivaldi, Mozart, tineri artiști, maeștri de calibru mondial și un minunat cadru al unei bisericii catolice din centrul istoric al Sibiului - acestea au fost ingredientele care au asigurat succesul concertului care a lansat prima ediție a unui nou festival de muzică clasică ce va avea loc anul viitor.

24 mai 2013 - așadar, concert de gală pentru ceea ce se va numi festivalul internațional de muzică Sibiu Hermannstadt, o inițiativă a Fundației Române pentru Excelență în Muzică, înfințată în decembrie 2011 de dirijorul Christian Badea cu scopul de a sprijini tinerele talente muzicale ale României.

«Este o idee care mi se pare necesară și care trebuie făcută. Se întâmplă să o fac eu, fiindcă în ciclul meu de viață… am ajuns în România fără ideea asta. Mi s-a dezvoltat într-un mod destul de treptat și destul de organic. Este ceva care e necesar pentru că văd de multe ori că tinerii sunt puțin dezamăgiți, și atunci cei mai buni pleacă și nu se mai întorc. La fel ca în toate domeniile, dacă pierzi pe cei mai buni, atunci, ca societate, suferi.» - Christian Badea

La conferința de presă ce a precedat concertul de la Biserica romano-catolică Sfânta Treime, dirijorul Christian Badea a destăinuit că de la înființarea fundației sale a ascultat 400 de tineri muzicieni din România și Republica Moldova și a selectat aproximativ 130, ce constituie echipa festivalului. Cu acești tineri a înființat mai multe ansambluri: unul de muzică barocă, La Stravaganza, alcătuit exclusiv din fete, pe modelul Ospedale della Pieta din timpul lui Antonio Vivaldi. Și cine putea fi un mai bun mentor decât violonistul Giuliano Carmignola, recunoscut în interpretarea muzicii preclasice, pe care l-am ascultat la Sibiu într-o foarte liberă și inventivă interpretare a celor 4 concerte "Anotimpurile de Vivaldi".

«Prietenia noastră datează din 1964, de când făceam împreună un masterclass la Genova cu Henryk Szeryng. Apoi, în urmă cu doi ani, cu ocazia Festivalului Enescu, ne-am reîntâlnit. Îmi place entuziasmul lui Christian Badea - un mare om de muzică - și dacă contribuția mea a putut servi ca să se nască ceva frumos la Sibiu, pentru muzică și tinerii muzicieni, am fost fericit.» - Giuliano Carmignola

În partea a doua a concertului ce a avut loc vineri la Sibiu a evoluat un alt ansamblu înființat de fundația condusă de Christian Badea: Mozart Kammerphilharmonie - o orchestră de cameră pe care dirijorul Christian Badea își dorește să o specializeze în repertoriului clasicismului vienez. Și cu Christian Badea la pupitru am ascultat o exuberantă versiune a Simfoniei nr.41 Jupiter de Wolfgang Amadeus Mozart.

Concertmaestru al Mozart Kammerphilharmonie a fost violonistul Cristian Fătu, stabilit în Statele Unite ale Americii.

«Ideea acestei fundații și a acestui festival este să ofere antrenamentul - dacă-l pot numi așa - sau posibilitatea de a lucra într-o orchestră așa cum se lucrează pe cele mai mari scene - Londra, Washington sau Berlin - și, într-adevăr, la repetiții s-a lucrat pe rupte.» - Cristian Fătu

Publicul a umplut până la refuz biserica romano-catolică din Piața Mare a Sibiului și am observat cu bucurie mulți oameni tineri care ascultau cu multă atenție. De la concert nu a lipsit nici primarul Klaus Johannis, primăria fiind confinanțator al evenimentului.

«Cred că este important să existe acest festival de muzică la Sibiu. Domnul Christian Badea a venit anul trecut și mi-a propus acest nou concept. Mi-a plăcut imediat. Cred că se va afirma foarte repede în peisajul cultural sibian acest nou festival. Este de o valoare deosebită și prin modul cum este construit, dar cel mai impresionant este că, practic, cei care vor prezenta muzica, deci muzicienii, sunt tineri români talentați și ei merită oricând să fie promovați. Faptul că facem noi acest lucru, sprijinind festivalul, este un lucru care se potrivește bine cu spiritul Sibiului.» - Klaus Johannis

Așadar, de anul viitor, în ultima săptămână a lunii mai, un nou festival de muzică Sibiu Hermannstadt, precedat de o academie de două săptămâni în care tinerii muzicieni români vor avea șansa de a studiat alături de mari nume ale muzicii clasice actuale.

Un festin pentru melomani, dar și pentru oricare turist care alege să viziteze Sibiul în acea perioadă. Încă un eveniment cultural care se desfășoară la Sibiu, un oraș cu totul aparte pe harta României culturale și turistice.


Galerie foto

 

Reportaj realizat de Cristina Comandașu