Cronici Înapoi

Un duo aparte – Maria Răducanu și Maxim Belciug

Publicat: joi, 6 Mai 2010 , ora 15.55

Sala "George Constantin" a Teatrului "Nottara" din Capitală a găzduit miercuri, 5 mai 2010, un concert special, susținut de solista vocală Maria Răducanu și de chitarisul Maxim Belciug.

Unul dintre cele mai cunoscute nume în jazz-ul românesc la momentul actual, Maria Răducanu formează, împreună cu Maxim Belciug, un duo încă din anul 2004. Situată între clasic și tradițional, fără pretenții elitiste, muzica lor are darul de a transmite emoții dintre cele mai intense și diversificate.

Programul serii a îmbinat pagini din vodeviluri franceze și madrigale italiene de secol al XVI-lea cu melodii spaniole, romanțe autohtone sau cântece tradiționale rusești.

Pe lângă ambitusul amplu și timbrul uneori pătrunzător, tăios și dur, alteori ca de copil, Maria Răducanu surprinde prin capacitatea de a se metamorfoza pentru a fi în consonanță cu tradiții muzicale diferite. Intonația sa este mereu precisă, iar dicția impecabilă: am auzit-o cântând în limbile engleză, franceză, italiană, spaniolă sau rusă, reușind mereu să transmită cu sensibilitate valențele textului și ale muzicii. În colaborarea cu Maxim Belciug, experiența duo-ului își spune cuvântul. Chitaristul cunoaște intențiile muzicale ale Mariei Răducanu, știe să o acompanieze, dar și să o conducă, atunci când este cazul. Iar dimensiunea sălii în care s-a desfășurat concertul și lumina proiectată doar pe cei doi soliști au fost alte motive pentru care ne-am simțit mai aproape de aceștia.

O seară deosebită, în care stări și sentimente precum fericirea sau tristețea, râsul sau plânsul, speranța sau dezamăgirea au avut nevoie pentru a ajunge la sufletul ascultătorilor doar de doi intermediari: o voce și o chitară.

Andreea Chiselev