Evenimentele săptămânii Înapoi

Un concert pentru libertate și democrație la Rudolfinum din Praga

Publicat: luni, 15 Noiembrie 2021 , ora 8.22

Libertatea și democrația sunt sărbătorite miercuri, 17 noiembrie, la Sala Dvoűák-Rudolfinum din Praga. În fiecare an, în 17 noiembrie, cehii rememorează două capitole importante din istorie. În 17 noiembrie 1939, forțele naziste au închis universitățile, ocupând fosta Cehoslovacie, până atunci parte din Protectoratul Boemiei și Moraviei. Protestele studenților cehi au dus la conflicte cu trupele armate germane și la moartea unui student la medicină. Șaizeci de ani mai târziu, în 17 noiembrie 1989, marșul comemorativ al studenților cehoslovaci a fost împrăștiat cu brutalitate de forțele de ordine, fapt ce a provocat un protest masiv din partea întregii națiuni. Este momentul care a declanșat, ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Revoluția de Catifea, provocând, după 40 de ani, căderea regimului totalitar. Un efect de domino care a condus la prăbușirea blocului comunist.

Programul serii a fost conceput special de dirijorul Jakub Hrùča, fiind alcătuit din compoziții care au fost marcate de momente nefericite din istorie sau din viața personală a celor care le-au creat. Astfel, prima parte a serii este dominată de Concertul nr. 2 op. 18 în do minor pentru pian și orchestră scris de Serghei Rachmaninov, într-un moment de cumpănă al vieții sale. Va fi interpretat de Lukáč Vondráèek ce o înlocuiește pe celebra pianistă Yuja Wang, care din motive de sănătate nu a putut onora invitația gazdelor.

Pentru partea a doua a serii, Jakub Hrùča a ales Suita pentru orchestră, op. 3 de Leoč Janáèek, o lucare auzită integral abia în 1928, după moartea compozitorului. Concertul pentru libertate și democrație va culmina cu Concertul pentru orchestră de Witold Lutoslawski, o lucrare care marchează mai multe episoade tragice din viața compozitorului: executarea tatălui său la Moscova, ca activist politic, moartea fratelui său într-un lagăr de prizonieri din Siberia, și privarea sa de libertate, Lutoslawski fiind închis de ocupanții germani în al doilea Război Mondial.

Iată un program cu o mare încărcătură dramatică și emoțională propus de muzicienii Filarmonicii din Praga în 17 noiembrie, data la care Cehia sărbătorește libertatea și democrația. (Scena europeană, ora 20.30)

Jeanine Costache