ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Un burghez gentilom și foarte muzical pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 31 Mai 2021 , ora 8.09

Filarmonica "George Enescu" anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss.

Încă din 2015, când s-au împlinit 300 de ani de la moartea lui Ludovic al XIV-lea, Gabriel Bebeșelea a depus o muncă asiduă de cercetare a muzicii lui Jean-Baptiste Lully, stăpânul muzical al Curții Franței din vremea "Regelui Soare". Dirijorul pune în valoare muzica lui Lully, după o muncă de câțiva ani de cercetare complexă și de transcriere a manuscriselor, precum și de selecție a lucrărilor. La Filarmonica "George Enescu", muzica Burghezului gentilom va fi oferită iubitorilor de muzică într-o alcătuire unică, realizată de Gabriel Bebeșelea, melomani pe care îi așteptăm din nou cu bucurie în sala de concert, după ce Ateneul Român și-a redeschis porțile pentru public. Pentru noile concerte cu public programate până la finalul stagiunii, capacitatea sălii Ateneului Român poate fi ocupată în proporție de 50%.

Suita orchestrală Burghezul gentilom (în germană, Der Bürger als Edelmann) de Richard Strauss a fost interpretată în primă audiție la Viena, în 1920. Asemenea lui Lully, care a colaborat cu Molière, Strauss a compus muzica pentru adaptarea făcută de Hugo von Hofmannsthal (libretist al multora dintre operele lui Strauss) după piesa celebră scrisă de Molière, iar din cele 16 secțiuni muzicale inițiale, Strauss a extras 9, punând la punct o lucrare instrumentală de sine stătătoare. Dintre acestea, câteva sunt inspirate direct de creația lui Lully, în spiritul neoclasic al începutului de secol XX, astfel încât între cele două lucrări există o legătură nu doar conjuncturală, ci și nemijlocit muzicală.

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC

Joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor

GABRIEL BEBEȘELEA

Program

Jean-Baptiste Lully

Selecțiuni din muzica la Burghezul gentilom de Molière

Richard Strauss

Suita Burghezul gentilom

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 110

Categoria II: 100 lei

Biletele pentru cele patru concerte sunt puse în vânzare pe site-ul instituției.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, sunt puse în puse în vânzare, pentru fiecare concert, aproximativ 350 de bilete, Sala mare a Ateneului Român fiind ocupată în proporție de 50 la sută din capacitate.