Agenda de concert Înapoi

Un belgian prezintă prima compoziție creată pentru tulnic, la EUROPALIA

Publicat: luni, 9 Septembrie 2019 , ora 15.01

Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken propune prima compoziție electroacustică pentru tulnic, instrument tradițional românesc, care va fi prezentată în premieră în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA 2019, coordonat de Institutul Cultural Român, la care România are statut de invitat de onoare.

Spectacolul live va avea premiera la evenimentul de deschidere a programului muzical EUROPALIA ROMÂNIA, la Sala STUK din Leuven (3 octombrie, de la ora 20.00) și va fi urmat de un altul la capela Les Brigittines din Bruxelles (4 octombrie, de la ora 20.00).

Proiectul "Milan W. & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu" este realizat în colaborare cu The Attic, o revistă online dedicată muzicii și care explorează contexte socio-culturale, fiind curatoriat de Dragoș Rusu.

Milan W. a făcut parte dintr-o rezidență artistică de 10 zile în comuna Avram Iancu, județul Alba, prin care a documentat, înregistrat și compus muzică pentru tulnic. Aici, el a interacționat cu tulnicăresele din comună și satele adiacente. Din această colaborare au rezultat multe ore de înregistrări cu acest instrument și crearea unor compoziții muzicale complet noi, electroacustice.

Tulnicul este un instrument tradițional de vânt, cu lungimea de 2,5 metri, utilizat frecvent pentru semnalizare în comunitățile satelor încă din vremuri medievale. A servit drept instrument de comunicare pentru a atenționa cu privire la diverse pericole (ex.: migratori, cotropitori etc.) sau pentru a aduna oile în munți. Ansamblul tulnicăreselor din Avram Iancu împreună cu Milan W. au experimentat armoniile și texturile instrumentului pentru a crea piese noi, avangardiste, "asamblate" pentru exportul cultural.

"Ansamblul format din producătorul belgian Milan W. și un grup mixt de tulnicărese oferă o perspectivă nouă, modernă asupra modului în care tradiționalul se propagă în contemporaneitate. Ansamblul propune o serie de tehnici noi și inedite de interpretare la tulnic (tehnici care nu au mai fost folosite niciodată până acum) și deschide noi uși în procesul creativ de compoziție muzicală ce poate fi aplicat pentru acest instrument special", a declarat Dragoș Rusu, curator al proiectului.

Tulnicul este unul dintre puținele instrumente de suflat pentru care nu au fost scrise niciodată compoziții muzicale. "Acest proiect unic poate fi un exemplu de bună practică pentru modul în care tradiționalul poate converge în contemporan și poate contribui la asimilarea de către generațiile tinere a unor valori și tradiții românești și adaptarea acestora la climatul cultural și artistic din zilele noastre", explică Dragoș Rusu motivându-și opțiunea implicării într-un astfel de proiect care va îmbogăți semnificativ schimbul cultural dintre țara noastră și Belgia, țara gazdă a festivalului EUROPALIA.

Spectacolele din Belgia (Leuven și Bruxelles) vor reprezenta experimente în arta contemporană.

Pentru reprezentațiile din Belgia, din Leuven (Sala Stuk, 03.10.2019) și Bruxelles (Capela Les Brigittines, 04.10.2019), artistul belgian Milan W. va deconstrui și va recompune live, în timp real, sunetul tulnicului și îi va aduce un suflu nou, aplicând întregului spectru sonor noi palete de sunete, adaptate la sunetele arhaice pe care tulnicul este capabil să le reproducă.

Concertele vor păstra elemente sonice din tradiția tulnicului, dar vor veni cu o abordare nouă, pentru a scoate în evidență complexitatea uimitoare a instrumentului. "Cântăreții la tulnic nu sunt muzicieni profesioniști, așa că a fost într-adevăr o provocare să facem lucrurile să funcționeze, să punem totul cap la cap, așa încât să putem comunica și să facem și muzică în același timp", a spus compozitorul despre acest proiect.

Milan Warmoeskerken este originar din Anvers, Belgia. El compune muzică electronică de când se știe; a studiat jazz-ul la chitară din copilărie. În ultimii ani, Milan W. a lansat mai multe albume de muzică electronică, printre care "Jj funhouse" (http://www.jjfunhouse.com/catalogue/jj010), "Bakk" (https://bakk.bandcamp.com/album/plafond-2) și "Ekster" (https://eksterlabel.bandcamp.com/album/envelope).

"Este foarte important de conștientizat faptul că experimentul nu denaturează cu nimic însemnătatea sa pentru patrimoniul cultural românesc, ci, din contră, datorită momentelor de improvizație și creionării unui sistem de notație tradițional pentru acest instrument, au luat naștere noi armonii, noi valențe artistice și, de asemenea, noi creații muzicale. Reprezentațiile vor include atât noul sunet rezultat din interacțiunea tulnicului cu sintetizatoarele, dar și momente veritabile de improvizație combinate cu interpretări consacrate ca "Șipotul", "Cântecul Iancului", "Chemarea de pe Muntele Găina", "Chemarea drăguțului", "Citireana", "Chemarea vitelor la munte", a declarat Cătălin Rogojinaru, expert muzical în cadrul Europalia România (Institutul Cultural Român).

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate - Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediție a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 - februarie 2020 și implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en.