Se întâmplă la Radio România Înapoi

Umor negru și tonuri Sepia la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: vineri, 9 Iunie 2017 , ora 13.39
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră joi, 15 iunie, ora 19:00, la Radio România Cultural, spectacolul Sepia sau Concepția de viață hyrkanică de Stanisław Ignacy Witkiewicz, traducerea Olga Zaicik, adaptarea radiofonică și regia artistică Cezarina Udrescu. În avanpremieră, luni, 12 iunie, ora 9:30, la clubul de la hotelul Ramada Majestic București, are loc audiția cu public a acestui spectacol radiofonic. Premiera Sepia este inclusă în proiectul Confluențe teatrale româno-poloneze, proiect din seria Dramaturgi străini contemporani.

Un "clasic" al reformării limbajului teatral, Stanisław Ignacy Witkiewicz este recunoscut drept unul dintre precursorii teatrului contemporan; opera dramaturgului polonez a fost asociată de către exegeți cu cea a lui Strindberg, făcând legătura și cu teatrul european al absurdului. În acest text, este relevantă autenticitatea trăirii filosofice a autorului, aspirația lui incontestabilă de a descoperi misterul existenței, prin intermediul artei, în formă pură, pe care o extinde și asupra personajelor sale. Eroii textului dramatic Sepia sunt implicați în situații total imprevizibile, stranii și sfidând bunul-simț comun, dar făcând loc unor întrebări esențiale pentru existența oricărui om. Trebuie subliniat și un anume umor negru care augmentează comicul de situație și portretizează în tonuri vii personajele. Evoluția eroilor și momentele lor de confruntare sunt dinamice și tensiunea dramatică este colorată de notele comice menționate.

În distribuția alcătuită de Cezarina Udrescu sunt prezenți actori importanți ai scenei, cu remarcabile realizări și în spectacole radiofonice. Participarea acestor artiști în Sepia apropie ascultătorii de valorile promovate de Teatrul Național Radiofonic.

În reluare, premiera Sepia poate fi ascultată la Radio România Internațional, sâmbătă, 17 iunie, ora 13:30.

Sepia sau Concepția de viață hyrkanică de Stanisław Ignacy Witkiewicz. Traducerea Olga Zaicik. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Ionel Mihăilescu, Rodica Mandache, Florin Zamfirescu, Coca Bloos, Ozana Oancea, Vivian Alivizache, Mădălina Anea, Mihai Niculescu, Nicolae Călugărița, Ion Arcudeanu. Regia de montaj: Florin Bădic și Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Muzica originală și regia muzicală: Cătălin Crețu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Coordonator de proiect și redactor: Crenguța Manea.