Evenimente Înapoi

Ultra High Flamenco la Sala Radio

Publicat: joi, 28 Mai 2015 , ora 11.49

"Un flamenco în care răsună ecourile frumoasei nebunii a lui Pat Metheny sau John McLaughlin, cu o pluralitate de voci și un regal a comuniunii muzicianului cu instrumentul său, rodul prieteniei a patru muzicieni pe care îi leagă o înțelegere reciprocă demnă de invidiat și convingerea că muzică flamenco se află în permanentă înnoire și evoluție." (Alejandro Amores - extras din Tertuliaandaluza.com)

Ambasada Spaniei în România și Instituto Cervantes din București, în colaborare cu Radio România, organizează joi, 4 iunie, ora 19:00, la Sala Radio, concertul trupei spaniole UHF - ULTRA HIGH FLAMENCO. Prezența Ultra High Flamenco la București face parte dintr-un turneu internațional, derulat în orașe caViena, Budapesta, București, Sofia, turneu sprijinit de AECID - Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare.

Cei patru muzicieni ai trupei: José Quevedo - chitară, Paquito González - percuție, Alexis Lefevre - vioară și Pablo Marín - contrabas ne propun o incursiune în noile sonorități ale flamenco-ului instrumental. Muzica lor a pornit de la o bază flamenco, pentru a ajunge la un stil propriu care născut din influențe de tango și jazz, rezultând astfel ceea ce critica specializată de flamenco din Spania a numit "o utopie a flamenco-ului instrumental".

Concertul de la București ne prezintă atât piese de pe discul "UHF 2010", cât și din albumul "Bipolar". Anul acesta, muzicienii spanioli au participat alături de trei mari nume ale jazz-ului olandez la deschiderea Bienalei de Flamenco din Olanda, compunând împreună un repertoriu de jazz flamenco prezentat în 18 ianuarie 2015 la Rotterdam și, după un turneu prin Olanda, au intrat în circuitul celor mai importante festivaluri de gen din Spania și din Europa.

Trupa Ultra High Flamenco, prin cele două discuri lansate în anii 2010 și 2011, s-a impus drept cel mai bun grup de flamenco al decadei 2000-2010 și fiecare dintre cele două albume a fost distins în Spania cu Premiul pentru cel mai bun disc flamenco al anului respectiv.

În anul 2005, dansatorul Joaquín Grilo din Jérez a reunit un grup de patru muzicieni care evoluau pentru prima dată împreună pe scenă. "Chimia" dintre cei patru a fost aproape instantanee: s-au decis imediat sa creeze propriul lor proiect muzical "UHF - Ultra High Flamenco". Au debutat în această formulă în cadrul Festivalului Flamenco de la Helsinki și în același an au înregistrat primul lor disc - "UHF".

Începand de atunci au participat la numeroase festivaluri de flamenco și de jazz precum Les Nuits Flamencas de Chateauvallon, Note di node (Sicilia), Festivalul de la Stans (Elveția), Festival Jazz Plus Solea (Bulgaria), Festivalul 365 Jazz Bilbao, Bienala de la Sevilla, Festivalul de Flamenco de la Jerez, Festivalul Flamenco de la Berlin, Bienala de Flamenco din Olanda, Festivalul Flamenco de la Helsinki, Festivalul Flamenco de la Tampere, Forward Music (Beirut), Intermezzo Biennale (Olanda), Festivalul Internațional Cervantes (Mexic), Festivalul de Muzica de la Positano (Italia), Festivalurile de la Edinburg și Manchester, Festivalul Artelor de la Sinaloa (Mexic).

Cei patru muzicieni propun teme și idei prin care creează un repertoriu în care flamenco-ul și improvizația muzicală constituie elementele de bază. În anul 2010 a apărut cea de-a doua ediție a discului "UHF", cu o imagine reînnoita și cu unele variațiuni în conținut. Discul a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun disc flamenco de către UFI (Uniunea Fonografica Independentă din Spania).

În martie 2011, în cadrul Festivalului Internațional de Flamenco de la Jerez, trupa a prezentat cel de-al doilea disc: "BIPOLAR", distribuit atât în Spania, cât și în Europa, America și Asia. După concertul lor din festival, presa de specialitate a titrat "Un cvartet de multe carate" (Flamenco Culture), "Un pas înainte în evoluția muzicii flamenco" (Flamenco‐World).

Coproducător: TVR, Parteneri media: Radio România Cultural și Radio România Muzical.

Eveniment realizat cu sprijinul Clubului de Sponsori ai Instituto Cervantes din București.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, B-dul Eroilor, Calea Plevnei, B-dul Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.