Agenda de concert Înapoi

'Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce' (Haydn), la Sala Radio!

Publicat: marți, 16 Aprilie 2019 , ora 12.53

În Săptămâna Patimilor, marți, 23 aprilie (19.00), VOCES - cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiție în România, parte a Orchestrelor și Corurilor Radio, vă invită să ascultați la Sala Radio una dintre cele mai emoționante lucrări legate de sărbătoarea Paștelui: Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce, ce poartă semnătura lui HAYDN, celebrul compozitor austriac.

Ansamblul a aniversat în 2013 patruzeci de ani de activitate și reunește astăzi patru muzicieni de valoare: Bujor Prelipcean - vioara I, Vlad Hrubaru - vioara a II-a, Constantin Stanciu - violă și Dan Prelipcean - violoncel.

Plecând de la citate din cele 4 evanghelii, ca "Tată, iartă-i, că nu știu ce fac" sau "Tată, în mâinile Tale îmi încredințez Spiritul", HAYDN, un geniu al perfecțiunii în muzica clasică, a compus în 1786 o lucrare comandată pentru Vinerea Mare, de către catedrala din Cadiz (Spania).

În 1973, absolvenți ai Conservatorului "George Enescu" din Iași au început frumoasa poveste a Cvartetului VOCES, formația impunându-se imediat prin valoarea sa. Membrii ansamblului au urmat studii de specializare în țară cu W.G. Berger și peste hotare, în Israel, Italia, Ungaria, Germania. Premii prestigioase au confirmat nivelul artistic înalt al formației muzicale: Colmar-Franța (1974), Bordeaux-Franța (1976), "Karl Klinger" Hanovra-Germania (1979). Repertoriul deosebit de vast al Cvartetului Voces reunește integrale clasice, romantice, opusuri românești și universale ale compozitorilor secolului XX și creații recente.

Cvartetul este adesea prezent la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, București, Bayreuth etc. Cvartetul a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.