Interviuri Înapoi

UCMR la 90 de ani

Publicat: marți, 16 Noiembrie 2010 , ora 15.19

Au trecut nouă decenii de la semnarea actului constitutiv al Societății Compozitorilor Români, astăzi Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Sub semnul sărbătoririi acestui eveniment a stat seria de concerte desfășurată între 1-10 noiembrie 2010 în București, Bacău, Botoșani, Brașov, Cluj, Craiova, Galați, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Mai multe informații despre "Decada muzicii românești", dar și despre alte proiecte ale UCMR am aflat de la compozitorul Adrian Iorgulescu, președintele acestui for.


Sărbătorim, pe 2 noiembrie 2010, 90 de ani de la înființarea UCMR. Cu ce gânduri întâmpinați această aniversare?

În primul rând cu gânduri de recunoștință față de predecesori și față de toți compozitorii care, de-a lungul acestor nouă decenii, și-au adus obolul în ceea ce înseamnă promovarea muzicii românești de calitate. Practic niciun autor important din nicio generație nu a rămas în afara Uniunii și sigur că acest lucru este deosebit de onorant. I-aș adăuga aici și pe compozitorii de muzică ușoară și jazz, pe compozitorii de muzică corală, de muzică bisericească și, nu în ultimul rând, pe cei care reprezintă muzicologia și critica muzicală națională. Toți acești oameni au construit muzica românească prin creația lor, prin valoarea dovedită și ei au făcut ca Uniunea să fie o instituție atât de importantă și reprezentativă pentru cultura națională.


Ați organizat, cu prilejul acestei aniversări, o serie de concerte sub titulatura "Decada muzicii românești". Ce ne puteți spune despre această inițiativă?

În perioada 1-10 noiembrie au fost cântați peste 100 de compozitori români și peste 150 de lucrări ale acestora. Am beneficiat de colaborarea tuturor instituțiilor importante ale țării și aș menționa aici Societatea Română de Radiodifuziune, Filarmonica din București, Universitatea Națională de Muzică, Televiziunea Română, Tinerimea Română precum și filarmonicile și teatrele muzicale din țară. Toate aceste instituții au contribuit la sărbătoarea muzicii românești.


Care sunt următoarele proiecte la care vă gândiți pe parcursul acestui nou mandat de Președinte al UCMR?

Sunt anumite lucruri care trebuie continuate, pentru că și-au dovedit utilitatea de-a lungul timpului. Mă gândesc la participarea Uniunii la organizarea Festivalului "George Enescu" sau la Simpozionul de Muzicologie realizat de noi. Apoi, câteva manifestări tradiționale: "Săptămâna internațională a muzicii noi", care în perioada 23-30 mai 2011 se va afla la ediția cu numărul 21 și Festivalul de muzică nouă "Meridian", organizat de Uniunea Compozitorilor prin "Societatea internațională de muzică nouă". În fine, sunt și alte lucruri pe care le sprijinim, în principal Editura Muzicală. Mai mult, suntem doritori să participăm și la alte tipuri de manifestări muzicale, susținând într-un mod declarat și substanțial și alte festivaluri, în principal de muzică contemporană, pentru că suntem axați pe susținerea fenomenului viu al muzicii și pe promovarea valorilor muzicii naționale. Este vorba, spre exemplu, despre "Toamna Muzicală Clujeană" sau Festivalul de Muzică Românească de la Iași. Achiziționăm lucrări, pentru că principala sarcină a Uniunii rămâne aceea de a promova creația componistică și muzicologică românească, pe de altă parte ajutăm compozitorii și sprijinim tinerii prin burse pentru stagii de pregătire în țară și chiar peste hotare.

Interviu realizat de Andreea Chiselev