Cronici Înapoi

Turneul Wind Water Earth - concert la Iași

Publicat: marți, 29 Noiembrie 2022 , ora 15.51

După succesul primei ediții din primăvara acestui an a turneului "Wind Water Earth", susținut de violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu s-a decis organizarea unei ediții de toamnă. Astfel, cei trei interpreți au susținut o serie de concerte la Târgu-Mureș, Tușnad-Băi, Sfântu Gheorghe, Bacău, Iași și Craiova.

"Wind Water Earth" reprezintă un turneu mai puțin obișnuit pentru că fiecare concert propune publicului un program alcătuit exclusiv din lucrările unui singur compozitor - Dan Popescu.

Marți, 22 noiembrie, lucrările au putut fi ascultate pe scena sălii Unirii din Iași, unde cei trei interpreți au fost uniți muzical sub semnul celor trei elemente, vânt, apă și pământ.

Lucrările semnate de Dan Popescu au fost prezentate de interpreți în mici grupaje, având fiecare explicația și povestea ei, relatate de violonistul Alexandru Tomescu.

Legătura dintre piesele din program s-a realizat firesc, prin acea sensibilitate subtilă specifică celor trei muzicieni. Am putut observa ce înseamnă o interpretare de calitate și cum poate să ducă mai departe intenția compozitorului, impunându-și, totodată, amprenta artistică.

Prezentă în sală a fost și Vasilica Stoiciu-Frunză, care a declarat: "Știam de Dan Popescu. Este un om foarte sensibil, dar în seara asta l-am cunoscut mai bine prin muzica pe care am ascultat-o în interpretări excepționale. Îmi dau seama cât de implicați au fost cei trei interpreți, așa cum sunt de obicei în orice muzică, dar cu atât mai mult cu cât își pun amprenta pe o primă audiție. O primă audiție la Iași, o muzică interesantă, miniaturi, după părerea mea, care au o dramaturgie aparte. Ascultând lucrările, îmi imaginam orchestrația."

Lucrările semnate de Dan Popescu au constituit un program spectaculos. Am regăsit înclinația către exactitate a compozitorului prin scriitura minuțioasă. Întregul flux muzical a avut aspectul unui gest unitar, resimțind o forță de sugestie gradual modelată prin interpretarea fiecărei fraze melodice. Publicul a primit cu bucurie întregul program, acesta fiind răsplătit în încheiere, printr-un bis.

La finalul concertului violonistul Alexandru Tomescu ne-a oferit câteva impresii despre turneu: "E un turneu, într-adevăr, mai puțin obișnuit și mă bucur foarte mult că publicul din România a avut curajul să vină la un concert care conține doar lucrări ale unui compozitor contemporan, un compozitor în viață, care este chiar printre noi. Cred că toată lumea a fost foarte plăcut surprinsă să descopere o muzică romantică, o muzică foarte emoțională. faptul că deja acum, în toamnă, am făcut un al doilea turneu cu același program - în primăvară am avut o serie de concerte - arată interesul foarte crescut pentu muzica nouă, pentru muzica ce vorbește pe limba sufletului fiecăruia dintre noi."

Prezent, de asemenea, în sală, a fost și compozitorul Dan Popescu: "Această nouă poveste a vântului, apei și pământului a fost pentru mine o explorare, o provocare să ies din limbajul instrumentului meu de suflet și, cumva, a fost inspirată de întâlnirea cu Alexandru Tomescu. N-aș putea spune că a fost o intenție să ajung unde am ajuns. Povestea a luat naștere pe măsură ce muzica m-a condus. Mi-am văzut creația și am ascultat-o interpretată de cei trei muzicieni, am văzut că toate cele trei elemente coexistă și sunt permanent prezente, nu neapărat ca un instrument sau altul, ci sunt expresii ale unei visări pe care am avut-o și pe care trei minunați muzicieni au putut să o ducă mai departe, pentru că au venit cu al patrulea element, focul.

Proiectul a inclus și realizarea unui CD, înregistrat la Radio România, pe care publicul l-a putut achiziționa la final, beneficiind de autograful compozitorului și interpreților.

Reportaj realizat de Maria-Isabela Nica