Concerte viitoare Înapoi

Turneul 'Pianul călător' pornește în a treia călătorie

Publicat: miercuri, 20 Martie 2013 , ora 10.36

Pianul călător nu este doar o metaforă, ci o realitate transformată într-o frumoasă poveste cu muzică de cea mai bună calitate, "istorisită" de pianistul Horia Mihail într-o lungă și plăcută aventură artistică în 15 orașe din România și Republica Moldova. Și pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în bucuria adusă melomanilor din întreaga țară la concerte, dar și în obiectivul generos de a dărui unui oraș pianul cu drept de folosință în următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), cel de-al treilea pian călător va avea destinația finală Tulcea, unde instrumentul va rămâne pentru următorii ani.

Mii de kilometri, zeci de mii de spectatori în săli și milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune sau internet au participat la primele două ediții ale turneului național Pianul călător, organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo. După cele 12 recitaluri din 2011, impresionantul turneu din 2012 ajungea la 22 de recitaluri și concerte în 19 orașe, pentru ca de această dată cea de-a treia ediție a evenimentului, avându-l ca protagonist pe pianistul Horia Mihail și desfășurat între 24 martie și 27 aprilie 2013, să însemne 15 orașe din România și Republica Moldova.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării: va porni din Banat, de la Sânnicolau Mare și Timișoara, va ajunge în Ardeal la Brașov, Sibiu, Mediaș, Cluj Napoca și Târgu Mureș, în Crișana la Oradea și în Muntenia la Pitești și București, apoi în Moldova la Bârlad, Tecuci, Roman și peste Prut la Chișinău, iar apoi va atinge Dobrogea pentru orașul de destinație a pianului, Tulcea.

Repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata și Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră. Și pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail va merge să viziteze în 2013 și primele două piane călătoare. Astfel, recitalul de debut al turneului va avea loc la Sânnicolau Mare (24 martie), orașul în care, la finalul celei de-a doua ediții a turneului, a rămas, în 2012, al doilea pian călător. Primul pian călător se va reîntâlni și el cu pianistul pe 11 aprilie la Mediaș, orașul în care a rămas în 2011.

Înainte de a părăsi Bucureștiul, Pianul călător cu numărul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se găsește acum (pentru că pianul este proprietatea Societății Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cișmigiu și Herăstrău, pe 13 și 14 aprilie, unde vor avea loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O săptămână mai târziu, pianul călător îl va însoți pe Horia Mihail în călătoria către o serie de orașe din țară în care nu există piane de concert performante, care să permită susținerea unor astfel de evenimente.

În urmă cu un an, Horia Mihail declara: «Am întâlnit în toate orașele prin care am trecut un public avid de frumos, de cultură, foarte cald, mulți tineri, lucru care m-a bucurat nespus. În ciuda oboselii inerente, după fiecare recital m-am simțit proaspăt și am simțit că publicul empatizează cu ceea ce fac. Îmi doresc ca acest eveniment mare și frumos să nu capete soarta altor lucruri frumoase din România, adică dispariția lui în timp.»

Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef Radio România Cultural și unul dintre inițiatorii turneului declara: «Pianul călător a fost inițial o idee, un vis pe care nu știam dacă vom reuși să-l transformăm în realitate și să nu-l lăsăm să rămână o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii și alții și pe care o vor uita, așa cum au descoperit-o. Pianul călător a devenit un brand, acum, când lansăm a treia ediție, toată lumea știind foarte bine despre ce este vorba. A treia călătorie va începe tot la București și se va încheia la Tulcea, la Teatrul "Jean Bart" unde va locui al treilea pian călător în următorii ani.»

Al treilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experiență, cu un program atractiv, cu recitaluri și concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.


Itinerar recitaluri:
24 MARTIE, Sânnicolau Mare, Castelul Nako, Recital (pe Pianul Călător 2)
25 MARTIE, Timișoara, Sala Capitol, Recital
29 MARTIE, Brașov, Cercul Militar, Recital
2 APRILIE, Pitești, Casa de Cultură, Recital
5 APRILIE, Oradea, Sala Filarmonicii, Recital
7 APRILIE, Cluj Napoca, Academia de Muzică, Recital
9 APRILIE, Târgu Mureș, Palatul Culturii, Recital
17 APRILIE, București, Sala Radio, Recital


Itinerar concerte cu orchestra:
28 MARTIE, Brașov, Cercul Militar, Concert cu orchestra
11 APRILIE, Sibiu, Sala Thalia, Concert cu orchestra
12 APRILIE, Mediaș, Sala Traube, Concert cu orchestra (pe Pianul Călător 1)
19 APRILIE, București, Sala Radio, Concert cu orchestra
25 APRILIE, Chișinău, Sala cu Orgă, Concert cu orchestra


Itinerar Pianul Călător:
13 APRILIE, București, Parcul Cișmigiu, Recital Pianul Călător
14 APRILIE, București, Parcul Herăstrău, Recital Pianul Călător
20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Călător
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultură, Recital Pianul Călător
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Călător