ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Cronici Înapoi

Turneul 'Pianul călător' la Sala Radio

Publicat: joi, 24 Aprilie 2014 , ora 10.35

A pornit în 21 martie, iar prima sa oprire a fost la Tulcea. Au urmat alte zece orașe vizitate și mii de kilometri parcurși. Pianul călător a ajuns miercuri, 23 aprilie 2014, în Studioul "Mihail Jora", acolo unde Horia Mihail a susținut un recital în fața unei săli pline.

În public s-a aflat și Răzvan Boar, care ne mărturisește cu ce gânduri a pășit în Sala Radio: "Nici nu știu dacă am fost vreodată la un concert unde să se cânte Mozart de la început la sfârșit și acum suntem curioși. Sperăm la lucruri mari."

Două rondouri, două fantezii și două sonate într-un program 100% Mozart au răsunat ieri seară pe scena Sălii Radio, Horia Mihail smulgând ropote de aplauze după fiecare partitură interpretată.

Cum vede pianistul muzica lui Mozart?

«Este un al simțirilor, al simțămintelor, al gândurilor și al trăirilor care se succed cu o repeziciune fantastică.»

Cu ce rămâne un muzician după un asemenea turneu? Întrebarea i-am adresat-o lui Gabriel Croitoru, violonist care a întreprins până acum două astfel de turnee - "Vioara lui Enescu la sate" și "Duelul viorilor" - ambele desfășurate în compania lui Horia Mihail.

«Rămâne cu plăcerea de a cânta, cu plăcerea de a împărtăși publicului muzica pe care o facem. Emoția publicului o simți, indiferent că e vorba despre cunoscători sau nu. În primul rând, desigur, contează să-ți placă ție, să reușești, să fii convingător în ceea ce faci și cu ocazia asta s-ar putea să convingi și pe alții.»

Opinii din public la finalul unei seri 100% Mozart cu pianistul Horia Mihail:

"Spectaculos și de lăudat că a cântat un concert întreg fără nicio partitură."

"Mi s-a părut impecabil. Mi-a plăcut foarte mult."

"Întotdeauna este o încântare să-l ascultăm pe Horia Mihail. Mi-a plăcut foarte mult cât de sobră era scena, așa încât să te poți concentra numai asupra muzicii. Muzica împodobea totul. Foarte așteptat… un proiect de succes! Felicitări!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie