Evenimentele săptămânii Înapoi

Transmisiune directă de la Opera din Roma

Publicat: duminică, 16 Ianuarie 2022 , ora 10.21

Marți, 18 ianuarie 2022, de la ora 21.00, suntem în direct cu Teatrul Costanzi din Roma (sediul Operei locale). Preluăm de acolo, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, spectacolul cu opera Katia Kabanova a compozitorului Leos Janacek.


Partitura lirică a fost interpretată în primă audiție în 23 noiembrie 1921 la Teatrul Național din Brno, iar la Roma este pusă în scenă chiar acum pentru prima dată. Vom asculta, așadar, o premieră a acestei opere în trei acte, compuse de Janacek pe un libret propriu, ce are la bază piesa Furtuna a dramaturgului rus de secol XIX Aleksandr Ostrovski.


Regia este semnată de Richard Jones, iar David Robertson dirijează spectacolul. Este vorba despre o co-producție a Operei din Roma și a Operei Regale Covent Garden din Londra. Soliștii cântă în original, în limba cehă. La Londra spectacolul a putut fi văzut cel mai recent în februarie 2019, iar echipa a câștigat, tot în 2019, premiul pentru cea mai bună producție de operă în cadrul Premiilor Olivier. Montarea lui Richard Jones pentru Opera Regală londoneză a fost descrisă atunci drept "convingător interpretată, atent jucată și superb dirijată" (dirijorul era Edward Gardner).


La Roma, rolul titular este interpretat de soprana americană Corinne Winters, care a a mai interpretat partitura și la Opera din Seattle, în 2017; un rol în care va reveni și în vara aceasta (în luna august), în cadrul Festivalului de la Salzburg. Din distribuție mai fac parte mezzo-soprana Susan Bickley (care a cântat partitura Marfei și la Londra), tenorul Julian Hubbard (Tichon Kabanov), mezzo-soprana Carolyn Sproule (în Varvara), bas-baritonul Stephen Richardson (Dikoj) și tenorul Charles Workman (în Boris). Artiștii lirici cântă în compania Corului și a Orchestrei Operei din Roma.


Care este atmosfera și subiectul operei? Kát'a este nefericită în căsătoria ei cu Tichon Kabanov, în plus fiind chinuită de soacră, Kabanicha, care o terorizează. Tânărul ei vecin Boris este la fel de chinuit de unchiul său tiranic, Dikoj. Când Tichon pleacă într-o călătorie, Kát'a se lasă convinsă de Varvara, sora vitregă a lui Tichon, să se întâlnească cu Boris. În timp ce Varvara se bucură de o aventură cu propriul iubit, Kudrjáč, Boris și Katia se întâlnesc și se îndrăgostesc. Câteva zile mai târziu, întoarcerea lui Tichon o aruncă pe Katia într-o stare de agonie, femeia fiind plină de remușcări. Ce se întâmplă mai departe...aflați marți seară.

Irina Cristina Vasilescu