Agenda de concert Înapoi

TOP 5 ROMÂNIA. Turneu național de recitaluri dedicat Zilei Culturii Naționale

Publicat: miercuri, 10 Ianuarie 2024 , ora 13.59
Cei mai faimoși 5 muzicieni români ai tuturor timpurilor prezentați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga într-un proiect cultural original, dedicat accesului tinerilor la cultură și prilejuit de sărbătoarea Zilei Culturii Naționale.

Asociația Culturală INNOVARTE va organiza, în perioada 15 - 26 ianuarie 2024, o serie de evenimente culturale care va cuprinde un turneu de recitaluri camerale, conferințe pe teme muzicale și lansarea, în mediul online, de videoclipuri de muzică de cameră românească.

Proiectul intitulat "TOP 5 ROMÂNIA" dezvoltă o abordare originală a tendinței - dealtfel foarte des utilizată în prezent - de includere a unor valori fundamentale ale culturii într-un sistem de comunicare accesibil și atractiv mai cu seamă pentru publicul tânăr. Astfel, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga propun realizarea unui clasament al celor mai faimoși 5 muzicieni români din toate timpurile, cu scopul de demonstra, pe baza unor informații istorice și date statistice bine documentate, faptul că aceste personalități de renume mondial nu se numără printre starurile contemporane ci, spre surprinderea multora dintre cei ce alcătuiesc publicul tânăr, sunt Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Ciprian Porumbescu, George Enescu și Dinu Lipatti.

Aceste concluzii vor fi expuse în cadrul unui program cultural deosebit de variat și atractiv, bazat pe un repertoriu de recital alcătuit exclusiv din creații muzicale ale celor 5 compozitori, completat cu informații inedite din biografiile acestor personalități, cu materiale video și elemente interactive. În acest sens, în fiecare dintre zilele în care vor avea loc evenimentele amintite, pe paginile online ale celor doi artiști și ale partenerilor proiectului va fi lansat câte un videoclip al uneia dintre creații muzicale incluse în program, o formă de promovare a muzicii românești devenită deja o marcă a celor doi protagoniști ai proiectului.

Seria recitalurilor și conferințelor publice se va deschide de Ziua Culturii Naționale, la ora 14, la Ateneul "Nicolae Bălănescu" din Giurgiu, pentru a continua apoi, miercuri, 17 ianuarie, la ora 14, la Școala Gimnazială de Arte "Iosif Sava" din București și vineri, 19 ianuarie ora 12 la Ateneul Tecuci și la ora 17 la Colegiul Național "Unirea" din Focșani. Proiectul se va încheia o săptămână mai târziu, pe 26 ianuarie, la ora 13, la Școala "Mircea cel Bătrân" din Pitești.

Proiectul "TOP 5 ROMÂNIA" este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu parteneriatul postului Radio România Muzical, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Centrul Cultural Local "ION VINEA" Giurgiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Giurgiu, Școala Gimnazială de Arte "IOSIF SAVA" din București, Fundația Pelin și Ateneul Tecuci, Primăria Municipiului Focșani, Colegiul Național "UNIREA" din Focșani, Filarmonica din Pitești și Școala nr. 13 "Mircea cel Bătrân" din Pitești.