ACUM:
17.00
Perpetuum mobile
Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Urmează: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Toamna capriciilor - concert simfonic propus de Filarmonica de Stat Oradea

Publicat: marți, 23 Noiembrie 2021 , ora 12.22


Joi, 25 noiembrie la ora 19.00, Filarmonica de Stat Oradea invită publicul la un concert care va scoate în evidență virtuozitățile viorii. Concertul care va avea loc la Sala Enescu-Bartók îi va avea în prim-plan pe violonistul Remus Rîmbu și pe dirijorul Romeo Rîmbu, care vor prezenta lucrările: Vitulade Dinah Bianchi, Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms și Capriciu spaniol, op. 34 de Nikolai Rimski-Korsakov.

Dinah Bianchi este o compozitoare americană care surprinde publicul cu lucrări proaspete prin contemporaneitatea și complexitatea lor. Titlul lucrării Vitulatrimite la etimologia instrumentului, "vitula" fiind originea latină a viorii și totodată numele zeiței romane ce simbolizează bucuria dobândită prin victorie. La rândul său, cuvântul "vitula" provine de la "vita" (viață), deoarece muzica și viața există doar împreună și dau posibilitatea omului de a transforma mintea, trupul și sufletul. Așadar, lucrarea exemplifică vitalitatea, bucuria și victoria prin frumusețea viorii.

Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77 de Johannes Brahms a fost compus în anul 1878 și dedicat violonistului Joseph Joachim, un prieten al compozitorului. În opinia violonistului, acesta este unul dintre cele 4 concerte mari de vioară germane. Alături de concertul brahmsian se mai situează o lucrare beethoveniană, o alta compusă de Max Bruch și probabil cea mai valoroasă, scrisă de Mendelssohn. Premiera Concertului în Re major, op. 77 a avut loc la Leipzig în prima zi a anului 1879, avându-l la pupitru chiar pe Johannes Brahms, iar în calitate de solist pe Joseph Joachim.

Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov s-a inspirat din folclorul iberic pentru a compune Capriciul spaniol, op. 34. Lucrarea a fost compusă în anul 1887 și este împărțită în 5 părți. Primul fragment, denumit Alborada, reprezintă un dans incitant din muzica Asturiei. Variazioni, cea de-a doua parte evidențiază cornul, tema fiind preluată apoi de alte instrumente în diferite variațiuni. Din nou Alborada în partea a treia, dar într-o altă cheie și cu o instrumentație diferită, apoi Scena e canto gitano (Scenă și cântec țigănesc), bogat în cadențe și sonorități ale instrumentelor de percuție. În final, Fandango asturiano este un dans energic provenit tot din regiunea Asturia, care se finalizează din nou cu tema Alboradei.

Remus Rîmbu este un tânăr violonist în plină ascensiune profesională. Acesta a absolvit studiile de licentă la Universitatea Privată de Muzică din Viena, iar masterul la Conservatorul din Amsterdam. Unul dintre distincțiile dobândite de tânărul violonist este Premiul I la Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Arthur Grumiaux din Belgia, în anul 2005. Remus Rîmbu susține recitaluri și concerte în România, dar și în Grecia sau Statele Unite ale Americii.

Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Activitatea sa artistică este completată de concertele în care evoluează în calitate de oboist. În ipostază solistică, se remarcă interpretarea Concertului pentru oboi și orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți-ne pe:

www.facebook.com/filarmonicaoradea

https://www.instagram.com/filarmonicaoradea