Agenda de concert Înapoi

To Bach or not to Bach

Publicat: marți, 17 Martie 2015 , ora 15.18
Ziua Europeană a Muzicii Vechi este organizată în fiecare an la o dată care, pe lângă venirea primăverii, sărbătorește și nașterea a poate celui mai relevant autor al muzicii vechi: Johann Sebastian Bach (născut în data de 21 Martie 1685).

Anul acesta, Ziua Europeană a Muzicii Vechi este sărbătorită pentru prima oară în România prin "To Bach or not to Bach" - un spectacol dedicat creației camerale a lui Johann Sebastian Bach.

Organizată de Rețeaua Europeană a Muzicii Vechi (REMA), "Ziua" celebrează mai mult de un mileniu de muzică. Spectacolele au loc simultan în toată Europa, în organizarea membrilor REMA, constituindu-se în evenimentul anului în ceea ce privește promovarea patrimoniului muzical istoric în Europa. Edițiile anterioare (2013 și 2014) au avut loc cu sprijinul și sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO. De asemenea, evenimentul a beneficiat, de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor importante instituții europene. Acesta este și un important eveniment online, concertele fiind emise live, prin streaming de internet, ajungând astfel la o audiență mondială.

Concertul "To Back or not to Bach" va avea loc pe 21 martie, la ora 19.00, la Biserica Anglicană din București în organizarea Asociației ANTIQVA și a echipei Festivalului de Muzică Veche București (aflat anul acesta la a zecea ediție).

În program: Johann Sebastian Bach (1685 - 1750):

- Ricercar a 3 din "Ofranda Muzicală", BWV 1079.

- Preludiu din Suita în do minor pentru violoncel solo, BWV 1011 (transcripție pentru viola da gamba realizată de Paolo Pandolfo).

- Sonata în re major pentru viola da gamba și clavecin obligat, BWV 1028: Adagio - Allegro - Andante - Allegro.

- Canon perpetuus super Thema Regium din "Ofranda Muzicală", BWV 1079.

- Canon a 2 din "Ofranda Muzicală", BWV 1079.

- Adagio din Sonata nr. 1, în sol minor pentru vioară solo, BWV 1001.

- Sonata în sol major pentru vioară și clavecin obligat, BWV 1019: Allegro - Largo - Allegro (cembalo solo) - Adagio - Allegro.

- Fuga canonica in Epidiapente, din "Ofranda Muzicală", BWV 1079.

Interpretează: Melinda Béres (vioară barocă), Soma Salat-Zakárias (viola da gamba), Raluca Enea (clavecin).