Interviuri Înapoi

Tineri români care ne reprezintă cu onoare

Publicat: miercuri, 10 Octombrie 2012 , ora 16.33

Pianista Alexandra Dariescu are în prezent o activitate bogată la Londra și în alte orașe mari ale lumii. Vă oferim în rândurile de mai jos un scurt interviu acordat de către tânăra pianistă corespondentului nostru la Londra, Dan Vasiliu:


La nouă ani debuta ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Chișinău, doi ani mai târziu începea să câștige primele premii internaționale, iar o bursă câștigată în clasa a XI-a a propulsat-o pe Alexandra Dariescu la Colegiul Pocklington din Marea Britanie.

Alexandra Dariescu: "Mi s-au deschis niște uși foarte importante în momentul în care am venit aici. Mi-a venit foarte ușor să mă acomodez pentru că eram la frageda vârstă de 17 ani. Probabil dacă aș fi plecat pentru master sau mai târziu mi-ar fi fost puțin mai greu. Dar așa, pentru că am fost în școală și nu la Conservator, m-au modelat pe modelul britanic."


Alexandra a fost sfătuită apoi să meargă la o preselecție la Royal Northern College of Music din Manchester. Taxa de înscriere, de 40 de lire, fiind plătită de profesorul ei de istorie.

Alexandra Dariescu: "M-a ascultat șeful de catedră și mi-a spus: 'Te superi dacă mai vine cineva să te asculte?' Și a venit o altă profesoară foarte mare de aici, Karol Presland, care m-a ascultat și apoi mi-a spus: 'Te superi dacă vine și directorul de la Conservator?' Am spus că nu, bineînțeles, și am cântat din nou. La sfârșit mi-au spus că ar vrea foarte mult ca eu să fiu studentă acolo."


A absolvit ca șefă de promoție și a făcut un master la Guildhall School of Music and Drama, în tot acest timp continuând să câștige premii de prestigiu, cum ar fi cel acordat de Academia "Maurice Ravel". BBC a descris-o ca fiind "o stea în devenire" și este invitată să cânte alături de marile orchestre ale lumii în unele dintre cele mai renumite săli de concerte, cum ar fi și Carnegie Hall din New York.

Alexandra Dariescu: "Pe mine mă bucură foarte mult faptul că [ei] mă numesc tot timpul 'tânăra pianistă româncă', pentru că noi avem o istorie incredibilă în ceea ce privește lumea pianului și, așa de multă lume, în momentul în care spun că sunt din România spune 'Aaa! Voia aveți pe Dinu Lipatti, și-l aveți pe Radu Lupu, și aveți pe Clara Haskil!' Este o bucurie imensă și o mândrie foarte mare."


Anul viitor a fost invitată să concerteze și la Royal Albert Hall din Londra, un loc unde nu ajung decât cei mai talentați artiști. Și cu toate acestea, invitațiile din România pentru Alexandra Dariescu întârzie să apară. De ce?

Alexandra Dariescu: "Bună întrebare. Habar n-am! Probabil că încă n-a venit timpul pentru a concerta acasă. De când am plecat, din 2004, am susținut doar un concert anul trecut, care a fost pentru TVR Iași. În rest, cu cea mai mare plăcere, când mă vor invita voi veni cu cel mai mare drag. Cred că este cel mai frumos să cânți acasă."