Evenimente Înapoi

Tinerețe fără bătrânețe - Corul de Copii Radio la a 70-a aniversare

Publicat: vineri, 6 Februarie 2015 , ora 8.59

În România există cineva care a descoperit secretul "tinereții fără bătrânețe".

Corul de Copii Radio împlinește în 2015 nu mai puțin de 70 de ani de existență și este la fel de plin de prospețime, de virtuozitate, de spontaneitate și veselie. Generații și generații de copii au descoperit aici frumusețea cântului și a jocului, au primit o educație muzicală folositoare pe tot parcursul vieții, au învățat disciplina necesară actului artistic de înaltă ținută și au încântat apoi, la spectacole, mii de spectatori de toate vârstele. Aici și-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu și mulți alții.

Anul acesta este unul aniversar, iar Corul de Copii Radio se pregătește intens să îl marcheze cum se cuvine. Pregătirea a început deja cu workshop-ul organizat de Radio România la Centrul de Pregătire Profesională din Bușteni, în perioada 1-7 februarie, sub coordonarea dirijorului Voicu Popescu și a pianistei Magdalena Faur. Despre pasiunea și sufletul pe care îl pun copiii în această activitate, ne vorbesc chiar ei într-o scrisoare trimisă din tabără:

"Câteva raze timide de soare pătrund în cameră. Un bipăit asurzitor vine dinspre telefon. E doar alarma. Fără să știm cum, o oprim, ne trezim, și încercăm să ne îmbrăcăm… Cineva bate ferm în ușă! Se aude: " cine întârzie la înviorare nu primește micul dejun!" abia atunci ne trezim de fapt, coborâm în grabă scările și începem, plini de entuziasm, gimnastica de dimineață. Mergem la masă, unde ne așteaptă mult râvnitul ceai călduț, menit să ne curețe răgușeala repetițiilor de seară…

Așa începe fiecare zi din tabăra Corului de Copii Radio. Ora 9:30 ne găsește în frumoasa sală de lucru oferită de Centrul de Pregătire Profesională din Bușteni. După câteva zile, trecem la repertoriul pe care trebuie să-l prezentăm publicului în acest an aniversar. Entuziasmul nostru crește în timp ce descoperim misterele și frumusețile pieselor pe care, îndrumați de domnul dirijor Voicu Popescu și de doamna pianistă Magdalena Faur, le parcurgem lucrând sunet de sunet. Cântăm aproape toată ziua, ajutându-ne, susținându-ne reciproc. Seara, copiii cu mai multă experiență îi adună pe cei mai mici, încercând să îi cunoască și să le ofere tot ajutorul lor. Astfel, lăsând la o parte ierarhia, ajungem încet, pas cu pas, la sentimentul că formăm o mare familie.

Orele de repetiții, experiența întâlnirii cu repertorii diferite, lecțiile de viață, glumele, supărările, aplauzele publicului, prieteniile, ne leagă, așa cum au legat timp de 70 de ani, generații și generații de copii."

Corul de copii Radio este Ambasador Cultural al Uniunii Europene, titlu acordat acordat în 2004, de către Federația Corurilor din U. E. și datorat celor peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada.

Așadar și în anul aniversar, pe lângă evenimentele đin țară, cel mai important fiind concertul de la București, Sala Radio, din 25 aprilie 2015, corul va participa la o serie de evenimente importante în străinatate, primul fiind Evmelia International Music Festival - Grecia (Volos) - 26 martie 2015, care s-a impus ca unul dintre cele mai importante festivaluri, nu numai pentru regiunea Magnesia, ci și pentru întreaga Grecie modernă. Apoi, corul mai are în proiect turnee la Lugano (Elveția), la Milano (Italia) - cu ocazia Expoziției Mondiale - și la Munchen (Germania), unde va participa la finala competiției corale Let the Peoples Sing - Germania, un apreciat eveniment internațional din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union).

Tânăr și neobosit, hrănindu-se din energia copiilor și pasiunea lor pentru muzică, Corul de Copii Radio ne-a oferit în ultimii ani surprize "care mai de care": ne-a purtat de la Romanian Roots în Lumea lui Walt Disney, ne-a colindat de Crăciun și ne-a adresat un Salut Voios de Pionier. Sălile au fost întotdeauna pline, entuziasmul pe măsura performanței, ceea ce garantează, negreșit, încă multă tinerețe fără batrânețe...


Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.