Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Tenorul Piotr Beczala - albumul 'Heart's delight': Music box, 27 mai 2013

Publicat: marți, 28 Mai 2013 , ora 9.04

"Heart's delight" - o celebră arie din opereta "Țara surâsului" de Franz Lehar deschide un disc care a fost la nivel internațional chiar în ziua audiției la Radio România Muzical: 27 mai 2013. Este primul album solo înregistrat de tenorul polonez Piotr Beczala pentru casa Deutsche Grammophon și se numește chiar "Heart's delight", și nu întâmplător, pentru că astfel se numea o arie emblematică pentru unul dintre marii tenori ai primei jumătăți ai secolului XX: Richard Tauber, căruia actualul album îi este dedicat.

Cine a fost Richard Tauber?

O veritabilă vedetă a primei jumătăți de secol XX, un tenor născut la Linz în 1891 și stins din viață în 1948 la Londra - anul acesta s-au împlinit 65 ani de la dispariția lui. A devenit celebru la operele din Dresda, Viena și Berlin, fiind recunoscut pentru rapiditatea cu care își învăța rolurile, indiferent de complexitatea lor. Richard Tauber a înregistrat peste 700 de discuri de patefon, a jucat în filme alături de Marlene Dietrich și și-a construit o marcă proprie scenică prin apariția sa cu monoclu și cu joben. A fost unul dintre marii tenori de operetă ai perioadei interbelice: mulți dintre compozitori au scris special pentru el, printre ei, Franz Lehar și Robert Stolz. În timpul celui de al doilea război mondial, s-a stabilit și a profesat în Marea Britanie, unde este și înmormântat. Tot la Londra a înregistrat acest album și tenorul Piotr Beczala, fascinat de viața și cariera lui Richard Tauber.

Poate părea ciudat că Piotr Beczala a ales ca pentru primul său disc de recital apărut la Deutsche Grammophon să interpreteze arii de operetă. Însă ce poate fi mai potrivit decât o voce splendidă interpretând repertorii binecunoscute, la începutul verii?

Este de reținut și faptul că Piotr Beczala s-a aflat în dialog cu vocea lui Richard Tauber, peste timpuri, grație unei înregistrări cu vocea lui Richard Tauber - în piesa Der Singende traum compusă chiar de Richard Tauber. Și nu mă pot împiedica să nu remarc că vocea lui Beczala și cea a lui Richard Tauber sunt foarte asemănătoare.

Piotr Beczala - unul dintre marii tenori ai contemporaneității

La Radio România Muzical s-a vorbit de mai multe ori despre Piotr Beczala, tenorul de 47 ani, pe care am avut ocazia să-l ascultăm în direct la "Seara de operă". Teatrul Metropolitan din New York, Carnegie Hall, Opera de stat din Viena, teatrul din Linz, Operele din Munchen și Paris, festivalul Salzburg - acestea sunt locurile unde a putut fi ascultat sau unde va fi prezent Piotr Beczala în actuala stagiune. Este doar un semn al unei cariere contemporane ieșite din comun, la cel mai înalt nivel. Nu poți să nu îndrăgești vocea timbrată, plină și învăluitoare a tenorului Piotr Beczala, precum și sensibilitatea lui în interpretare, așa că înțeleg de ce este prezent pe cele mai mari scene.

Iar partenerii săi sunt de asemenea nume de cel mai înalt rang: chiar pe acest disc poate fi ascultată soprana Anna Netrebko. "Heart's delight" este cu siguranță o reușită importantă a tenorului polonez, care merită să fie apreciată de dvs. în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", campanie derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro unde puteți vota și comenta cele mai bune și proaspete apariții discografice ale momentului.

Un Diapason d'or pentru Piotr Beczala

Chiar în 27 mai 2013, prestigioasa revistă Diapason i-a acordat discului "Heart's delight" distincția Diapason d'or. "Cântul polonezului, viril, dar clar, justețea intonației, precizia și totuși delicatețea frazei, respiră un stil derivat din cel mozartian, acest stil fără desuetitudine care este secretul adevăratului șarm și al erotismului. Nimic dulceag, peste tot eleganță" scrie Jean Philippe Grosperrir.

În 3 iunie, de la ora 20, la "Music box", emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, ascultați albumul Vivaldi al acordeonistului francez Richard Galliano. Pentru că "Music box", sper să vă bucurați, nu intră în vacanță, iar peste vară vă ofer audiția unor discuri abia lansate pe piață, cu un repertoriu adaptat însă perioadei de vacanță.

Cristina Comandașu