Agenda de concert Înapoi

Tenorul Bogdan Mihai revine pe scena Operei Naționale București în rolul care l-a consacrat din opera 'Bărbierul din Sevilla' de Gioachino Rossini

Publicat: luni, 29 Ianuarie 2018 , ora 14.44
Celebrul tenor Bogdan Mihai revine joi, 1 februarie 2018, pe scena Operei Naționale București în rolul Contelui Almaviva, din opera "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini, în regia și scenografia italianului Matteo Mazzoni. Spectacolul începe la ora 18.30.

Regizorul italian Matteo Mazzoni vine la București cu o propunere inedită de spectacol, care îmbină tradiția teatrului de operă clasic italian cu tendințele contemporane din lumea artelor spectacolului. Montarea semnată de Mazzoni ca regizor, scenograf și lighting designer este o paralelă interesantă între epoci și stiluri, între mediul în care au apărut persoanjele și lumea contemporană.

Bogdan Mihai a pășit în lumea muzicală odată cu studiul viorii, însă datorită calităților sale vocale începe să studieze ca bariton la Universitatea de Muzică din București, sub atenta îndrumare a profesorului Nicolae Constantinescu.

În Italia, sub îndrumarea sopranei Mirella Freni, descoperă calitățile sale de tenor și îi este oferită bursa de studii "Nicolai Ghiaurov".

Debutează în rolul Contelui Almaviva din opera "Il Barbiere di Siviglia" de Rossini, în luna decembrie a anului 2007 pe scena Operei Naționale din București, și include în spectacol scena și aria finală a tenorului "Cessa di piu resistere", Bogdan Mihai realizând astfel o premieră absolută în România.

Acest rol îi deschide porțile marilor teatre de operă din lume unde astăzi este invitat: Stuttgart Staatsoper, Dresden Semperoper, Deutsche Oper Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Zurich Opernhaus, Theatre du Chatelet (Paris), Theatre des Champs Elysees (Paris), St. Joan Smith Square (Londra), Festival della Valle d'Itria (Martina Franca), Suntory Hall (Tokyo), Mikhailovsky Theater (ST.Petersburg), Opera de Montreal (Canada), Royal Opera House Muscat (Oman), Dubai Opera House, Teatro Verdi (Trieste), NCPA Beijing, Baden Baden Festspiele si Berliner Philarmoniker.

A cântat sub conducerea muzicală a unor dirijori importanți precum Nello Santi, David Parry, Ion Marin, Jean Christophe Spinosi, Riccardo Frizza, Dmitri Jurowsky, Gullielmo Garcia Calvo, Enrique Mazzola, în regii semnate de Beat Feah, Martin Duncan, Timothy Nelson, Emilio Sagi, Grischa Asagarof, Stefan Herheim, Pier'Alli, Katharina Thalbach, Fabio Sparvoli.

În octombrie 2011 a fost invitat de marea soprană Angela Gheorghiu să susțină împreună două concerte extraordinare de belcanto, pe scena prestigioasei Suntory Hall din Tokyo, acompaniați de Japan Philharmonic Orchestra, la pupitrul dirijoral avându-l pe maestrul Ion Marin.

A lansat trei DVD-uri pe piața internațională: "Aureliano in Palmira"  (Martina Franca, 2011) la casa discografică italiană Bongiovanni, "Adelaide di Borgognade" la Rossini Opera Festival Pesaro (2011), apărut la Arthaus Musik, versiuni care au putut fi vizionate live în Europa, America și Asia. Recent a lansat DVD-ul cu opera "Moise" de Rossini, inregistrat in Domul din Milano cu ocazia Expo Milan 2016 si opera integrala " Il Viaggio a Reims" de Rossini pe CD la casa discografică Naxos.

Mihai Bogdan a făcut parte din distribuția spectacolului de inaugurare a primului teatru de operă din Emiratele Arabe, Dubai Opera House, avand rolul titular in opera "Il Barbiere di Siviglia" de Rossini, rol pe care de la debut și pana acum l-a interpretat de 230 de ori pe marile scene ale lumii.

Debutul în rolul Elvino în opera "La Sonnambula" de Bellini a avut loc pe scena prestigiosului Teatro Verdi din Trieste, fiind încununat de un real succes.

Un nou debut important va avea loc pe scena teatrului San Carlo de la Napoli, urmat de susținerea unui turneu în cele mai importante teatre de operă din Beijing, Shanghai și Hong Kong, agenda tânărului tenor fiind ocupată până în 2019.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Operei Naționale București sau online, la http://tickets.operanb.ro/.