Se întâmplă la Radio România Înapoi

Ștefan Câlția desenează diplomele Galei Premiilor Radio România Cultural 2024

Publicat: luni, 8 Aprilie 2024 , ora 10.50

Pentru a doua oară în istoria Galei Premiilor Radio România Cultural, care va avea loc pe data de 22 aprilie 2024, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, diplomele pe care laureații le vor primi vor fi adevărate opere de artă, realizate special de pictorul Ștefan Câlția, după ce anul trecut au fost semnate de Dan Perjovschi.

"E o bucurie pentru mine, contribuind prin micul gest în realizarea diplomelor, să mă alătur oamenilor de excepție care sunt premiați de Radio România Cultural", a spus Ștefan Câlția.

Vor fi acordate premii la opt secțiuni, precum și trei premii speciale care vor recunoaște reușite și evenimente extraordinare, iar premianții vor avea bucuria să păstreze aceste diplome, adevărate opere de artă, cu semnătura unuia dintre cei mai mari pictori români.

"Ne-am dorit ca valoarea diplomelor oferite de Radio România Cultural să se ridice la cea a oamenilor premiați și a isprăvilor lor minunate. Îi mulțumesc domnului Ștefan Câlția că a acceptat să deseneze și să semneze o diplomă care se transformă, în acest fel, nu doar într-o amintire de neșters, ci și într-o adevărată operă de artă. Unicitatea diplomelor oferite la Gala Premiilor Radio România Cultural este, și prin gestul domnului Ștefan Câlția, o certitudine.", a spus Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

Ștefan Câlția s-a născut în 1942 la Brașov și a copilărit în satul Șona, un spațiu care i-a marcat puternic imaginarul artistic și i-a impregnat pânzele cu un amestec unic de realism magic, spațiu rural și natură. A absolvit Liceul de Arte Plastice și Muzică din Timișoara, avându-l ca profesor pe graficianul Julius Podlipny și apoi sub îndrumarea lui Corneliu Baba la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" (1964-1970). Făgărașul, Șona, Timișoara, Bucureștiul sunt locuri esențiale în anii de formare artistică, socială și culturală. Din anul 1992, Ștefan Câlția devine profesor la Academia de Arte din București, alături de Sorin Ilfoveanu, Florin Ciubotaru, Florin Mitroi, Vladimir Zamfirescu. Între 1992-1996 este decan al Facultății de Arte Plastice, iar după 1996, șef al Catedrei de Pictură din cadrul aceleiași universități. Expune regulat în anii '80-'90 în Danemarca, Norvegia și Germania, iar în 1993, la Galeria Catacomba, curatorul și artistul Sorin Dumitrescu îi îngrijește una din cele mai ample și spectaculoase expoziții cu desene de mari dimensiuni. Odată cu înființarea Galeriei Posibilă, la începutul anilor 2000, desfășoară o serie de expoziții în diferite orașe din țară. În 2006 expune lucrări de referință din perioada 1980-2000 la Muzeul de Artă din Cluj. În 2014, expoziția "Ștefan Câlția. Locuri", organizată la Muzeul de Artă din Timișoara, precum și cartea care îi este asociată, prezintă opera artistului pornind de la subiecte precum loc, călătorie, natură ori teatru. În 2017, la Muzeul Colecțiilor de Artă din București i se deschide expoziția "Obiecte grăitoare", gândită în jurul relației dintre procesul artistic și sursele artistului. În 2023 i se deschide la MNAC expoziția retrospectivă "Însemnări dintr-un timp trăit", care pune accentul pe relația subtilă a artistului cu politicul, între 1965 și 1995. Din anul 2013, artistul este implicat, alături de Galeria Posibilă și Asociația Sătească "Șona Noastră", în întărirea comunității din satul Șona.

Cea de-a XXIII-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural va avea loc pe scena Teatrului Odeon, luni, 22 aprilie 2024, de la ora 19.00, și va fi transmisă în direct de Radio România Cultural. Accesul la eveniment se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.