ACUM:
15.25
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în avanpremieră la Chișinău, Ping-Pong, piesa de debut a dramaturgului Sandu Macrinici

Publicat: duminică, 6 August 2017 , ora 13.32

În avanpremieră, miercuri, 9 august, de la ora 18:00, Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova de la Chișinău, în sala "Alexe Rău", găzduiește audiția producției Teatrului Național Radiofonic "Ping-Pong" de Sandu Macrinici, în regia lui Mihnea Chelaru.

În distribuție: Oliver Toderiță, Mihaela Bețiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.

Adaptarea radiofonică, regia artistică și sound design: Mihnea Chelaru. Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Țoghină și Bogdan Dumitrescu. Manager de locație: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Sandu Macrinici este invitatul ediției din 9 august al Cenaclului Republica, locul consacrat al întâlnirii scriitorilor și artiștilor cu publicul din Chișinău. Dialogul cu publicul va fi moderat de Moni Stănilă.

Sandu Macrinici este un autor dramatic aflat la debutul carierei. După o lincență în istorie și filozofie obținută în anul 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj, actualmente este student al Universității de Arte Târgu Mureș la Regie (anul II) și masterand în ultimul an al aceleiași Universități, specializarea Scriere Dramatică. "Piesa Ping-Pong" este lucrarea sa de master, iar Teatrul Național Radiofonic a selectat acest text pentru că își propune să lanseze anual un tânăr dramaturg promițător aflat la începutul carierei.

Piesa "Ping-Pong" pleacă de la situația unei familii înstrăinate, în care relațiile copii-păriți sunt distante, în pofida afecțiunii pe care și-o poartă reciproc. Boala fatală a tatălui și dispariția lui e momentul reevaluării relațiilor din familie. Iată ce spune tânărul autor despre textul său: Ping-Pong este o piesă în care vorbesc despre ce se întâmplă atunci când afli că un membru al familiei va muri. E un joc între acceptare și negare. Am început să scriu în timpul unui atelier în cadrul masteratului de Scriere Dramatică. Am explorat acest subiect care se bazează pe o experiență personală de care am decis să nu mai fug. Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generații până la momentul când e prea târziu și regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian oferă un material dramaturgic generos, pus în valoare de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție.

Teatrul Național Radiofonic a cuprins în repertoriul lunii septembrie, transmis la Radio România Actualități, premiera absolută a spectacolului "Ping-Pong" de Sandu Macrinici, text ce reprezintă debutul dramaturgic al tânărului autor.