Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul National Radiofonic, in sectiunea ON AIR a Festivalului National de Teatru

Publicat: vineri, 20 Octombrie 2023 , ora 12.40

Radio România este partener media tradițional al Festivalului Național de Teatru - FNT, ajuns la cea de-a 33-a ediție, care se desfășoară sub deviza /Laboratoarele sensibilului/ în perioada 20 - 30 octombrie 2023.

Secțiunea ON AIR a Festivalului vă propune, la Radio România Cultural, programele radiofonice /In memoriam Ion Caramitru/ și /In memoriam George Banu/, în intenția de a contura portrete sonore elocvente ale celor doi mari oameni de teatru, care au avut, fiecare în felul său, o influență covârșitoare asupra mișcării teatrale contemporane, în ultimele decenii.

Dintre zecile de roluri memorabile, jucate de Ion Caramitru la Teatrul Național Radiofonic, am alcătuit un repertoriu cât mai variat și mai sugestiv, astfel încât ascultătorii de teatru radiofonic să regăsească în programele noastre titluri de referință, montări de prestigiu, care îl au drept protagonist pe regretatul actor.

Vocea lui Ion Caramitru este, cu siguranță, una dintre cele mai admirate și emoționante din istoria teatrului românesc și a Teatrului Național Radiofonic, iar spectacolele pe care vi le propunem în Secțiunea ON AIR a FNT33 sunt producții în care actorul joacă roluri importante, pe măsura talentului său copleșitor, remarcabilă fiind capacitatea sa de a reda forme multiple, o întindere de la șoaptă la tumult, jocul inteligent, nuanțat, adaptat microfonului, întruchipând cele mai diverse idei, stări și sentimente.

Tot la Radio România Cultural, îl evocăm pe marele om de teatru George Banu și vă propunem /Trilogia îndepărtării/, spectacol din 2011, în regia lui Gavriil Pinte, un eseu radiofonic copleșitor, după un text scris cu luciditate și sensibilitate, ca rezultat al unui exercițiu meditativ impresionant și elevat, ivit după o îndelungă sondare a psihologiei umane și care a dobândit o calitate sonoră aparte, prin accentele inspirate, prin atenția la nuanțe, prin extraordinara armonizare a vocilor cu muzica. De asemenea, vom difuza, în memoria strălucitului critic și profesor universitar, spectacolul de teatru-document /Teatrul: Neîmpliniri solitare și împlinire comună sau Monologuri retrospective de George Banu /(2015).

Realizat în regia lui Gavriil Pinte, spectacolul reprezintă un document de extraordinară valoare teatrală și culturală, purtând semnătura unui mare om de teatru român, racordat la fenomenul teatral contemporan de pe întreg teritoriul artistic, un caz unic în arsenalul teatral românesc actual și privilegiu radiofonic.

Spectacolul a fost realizat în patru episoade, în cadrul proiectului /Biografii, memorii. Confesiunile lui George Banu/. Teme de reflecție, care l-au însoțit de-a lungul vieții, se regăsesc în aceste patru episoade, subintitulate: /De ce nu am devenit actor? / De ce nu am devenit scriitor? / De ce nu am devenit profesor? / Cine devine regizor?/

La Radio România Actualități, spectacolele radiofonice pe care le vom difuza în Secțiunea ON AIR a FNT33 sunt adecvate temei din acest an a Festivalului: /Laboratoarele sensibilului/. Toate sunt producții care cultivă inovația în domeniul teatrului radiofonic, experimentarea unor modalități de expresie noi, incitante, în spiritul evoluției formelor auditive și al posibilităților, din ce în ce mai rafinate, de explorare a lumii sunetelor. Ideea de cercetare artistică, de laborator teatral, componenta etică și puterea de reprezentativitate, care se află printre principiile selectării producțiilor din FNT de anul acesta, conform argumentului selecționerilor, se regăsesc și în producțiile sonore pe care vi le vom oferi spre audiție.

Spectacolele propuse s-au bucurat din plin de aprecierea publicului și a specialiștilor, unele dintre ele fiind multiplu premiate la festivaluri internaționale de teatru radiofonic. Sunt creații puternice și captivante, care explorează, prin mijloace auditive, teritorii fascinante, având toate atuurile pentru a interesa și pentru a cuceri publicul contemporan. În perioada festivalului, vor fi active, de asemenea, pe site-ul www.eteatru.ro, colecțiile /In memoriam Ion Caramitru/ și /In memoriam George Banu/.

Programul săptămânal al difuzărilor spectacolelor radiofonice poate fi găsit pe site-ul nostru: www.tnr.srr.ro/program.

Rămâneți alături de Radio România Cultural, Radio România Actualități și site-ul www.eteatru.ro, pentru a fi racordați la mișcarea teatrală contemporană, urmărind secțiunea ON AIR a Festivalului Național de Teatru