Se întâmplă la Radio România Înapoi

Teatrul Național Radiofonic participă cu o secțiune de teatru radiofonic la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași

Publicat: luni, 3 Octombrie 2022 , ora 16.23

Teatrul Luceafărul Iași organizează în perioada 1-9 octombrie 2022 cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr - FITPT 2022. Tema festivalului de anul acesta este Conflict-Confruntare și se desfășoară live (în sală și în aer liber) și online radiofonic, iar programul e completat de lansări de carte, expoziții, dezbateri.

Ca partener constant al festivalului, Radio România susține în cadrul FITPT 2022 o secțiune de teatru radiofonic adaptată temei festivalului. Genericul secțiunii on-air Teatru în cas(c)ă valorifică obiceiurile tinerilor de ascultare de pe telefon sau device-uri. Vă propunem o serie de producții de teatru radiofonic grupate tematic în două categorii asociate temei festivalului Conflict-Confruntare: Istorie și Individ-societate, inspirate de poveștile pe care le nasc conflictele la scara națiunilor, dar și luptele oamenilor prinși între liniile opresive ale societății și mentalităților ei. Spectacolele pot fi ascultate online pe site-ul nostru: https://www.eteatru.ro/#art-index/teatru-in-casca-2022/8141

Împrospătăm selecția de anul acesta cu 11 spectacole sonore produse, majoritatea, în ultimii ani, dar am selectat și câteva producții mai vechi, cu distribuții valoroase, intrate în fonoteca noastră de aur. Valorificăm astfel patrimoniul Teatrului Național Radiofonic din dorința ca acesta să ajungă și la publicul tânăr.

Teatru în cas(c)ă - Conflict-confruntare

A. Istoria

- Cazul Tudor Vladimirescu, scenariul si regia Gavriil Pinte, 2021.

- Alexandru Ioan Cuza. Întâlnirea de Ema Stere, regia Attila Vizauer, 2020.

- Fuga, după Mihail Bulgakov, ep.1-4, regia Diana Mihailopol, 2020.

- Decalogul după Hess de Alina Nelega, regia Alina Nelega, 2003.

- Danton de Camil Petrescu, regia Paul Stratilat, înregistrare din 1972.

B. Individ-Societate

- Profesorul de Jean Paul Dopagne, regia Attila Vizauer, 2007.

- Shylock de Gareth Armstrong, adaptarea radiofonică și regia Răzvan Popa, 2011

- Biderman și incendiatorii de Max Frisch, regia Olimpia Arghir, 1988

- Pentru cine bat clopotele, după Hemingway, regia Dan Puican, 1985

- 451° Fahrenheit de Ray Bradbury, regia Cristian Munteanu, 1985.

- Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia Dan Puican, 1974

Programul complet al festivalului îl puteți găsi aici (https://luceafarul-theatre.ro/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar/fitpti-2022/festivalul-international-de-teatru-pentru-publicul-tanar-iasi-2022/)