Cronici Înapoi
Teatru muzical și concerte la Râmnicu Vâlcea în festivalul Zilei Imnului Național
La ora 12.00, în sala cinematografului Ostroveni, copii, bunici și părinți au fost invitați la un spectacol din ciclul Clasic e fantastic.Copilaria marilor muzicieni (vezi www.clasicefantastic.ro). Cei doi șoricei Sică și Rică, împreună cu pisica Lola și cu venerabilul șobolan-povestitor Sol, au jucat și au cântat în fața unei săli arhipline, conducând vesel și armonios publicul în lumea muzicii lui Antonio Vivaldi. Copiii au reacționat prompt, dialogul a fost alert, iar la sfârșit, la ghicitoarea propusă de violonista Monica, toți au dovedit că au recunoscut și reținut perfect temele principale din cele patru concerte pentru vioară și orchestră din ciclul Anotimpurile. Entuziasmul și bucuria au fost mari și sincere de ambele părți. Copiii s-au implicat în poveste și s-au bucurat ascultând explicațiile ce au oferit, pe limba lor, chei directe de acces la marea muzică clasică, prin intermediul capodoperei. Părinții și bunicii au recunoscut și ei că au mai învățat câte ceva. Iar actorii și muzicienii Alin și Aurelia Oltean, Monica Ciută, Irina Sârbu, Sânziana Tarța și Monica Buștean speră să revină la teatrul din Râmnicu Vâlcea pentru a juca și celelalte "copilării", pe care proiectul Clasic e fantastic le are în repertoriu, cele ale unor Bach, Mozart, Beethoven, Chopin și, în viitorul apropiat, Enescu și Wagner.
Seara, la ora 19.00, melomanii au fost invitați la Filarmonică, la un concert susținut de corul academic EUPHONIA. Muzicienii și dirijorul lor, maestrul Mihail Ștefănescu, au înțeles că pentru zile de vacanță se cere un repertoriu special și au adunat sub titlul "Bijuterii corale" lucrări semnate de A. Ohrwall, P. I. Ceaikovski, N. Ursu, Gh. Danga, Gh. Șoima , S. Nicolaescu, T. Teodorescu, G. Dinicu,W. Aranguez, Constantin Rapă și alții. Mărturisesc că ascult pentru prima oară acest cor, iar impresia a fost excepțională. Frumos armonizate, bine omogenizate, vocile au dat dovadă și de o tehnică uneori spectaculoasă. Bucuria reîntâlnirii cu capodopere ale creației corale românești ca Iac-așa, Sârba pe loc sau Fata de păstor a fost dublată de surpriza unui vesel repertoriu de aranjamente, în care au stat alături fragmente din coloana sonoră a filmului Lion King, Canțoneta napoletană din baletul Lacul lebedelor, melodii ca La Cucaracha sau La Bamba, câteva piese de gospel. Publicul încântat a aplaudat și a cerut - și a primit! - bisuri. Maestrul Mihail Ștefănscu, cel care a înființat corul în 1981, s-a "pierdut" modest printre coriștii lui, pe care i-a condus cu gesturi sigure și muzicalitate debordantă. Am apreciat în mod deosebit și versiunea pe care a semnat-o la Hora Staccato de Grigoraș Dinicu.
Din păcate nu am putut asista, luni 29 iulie, ora 19.00 la concertul "Tango și Flamenco, Foc și Pasiune" susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii, dirijată de Florin Totan, la care și-au dat concursul soliștii Ioana Lupașcu (pian) și Lucas Molina (dansator flamenco). Din nou, un program neobișnuit (dar incitant și inspirat!) într-o sală de concert simfonic - tangouri, muzică hispanică și muzică de film - care, sunt sigură, i-a încântat pe numeroșii și sincerii melomani din orașul Râmnicu Vâlcea.