Se întâmplă la Radio România Înapoi

Târgul Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură ediția a 24-a, la start

Publicat: joi, 16 Noiembrie 2017 , ora 16.20

Târgul Internațional Gaudeamus - Carte de Învățătură, "cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio" de aproape un sfert de veac, va avea loc în perioada 22 - 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo. Evenimentul, ajuns la ediția cu numărul 24, a fost inițiat și este organizat anual de Radio România. Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 12:00.

Conferința de presă ce precede deschiderea târgului s-a desfășurat astăzi, în foaierul Sălii de Concerte Mihail Jora a Radio România.

Atila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România, ne-a precizat că "la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, invitat de onoare al Târgului Internațional Gaudeamus este Uniunea Europeană, prin Reprezentanța Comisiei Europene în România, iar Președinte de onoare al actualei ediții este scriitorul și jurnalistul Matei Vișniec".

"Suntem extrem de onorați să fim invitatul de onoare al Târgului Internațional Gaudeamus. Ne-am dorit să intrăm în parteneriat cu acest târg, așa după cum ne dorim să fim parteneri ai mass-media în general. La târg vom încerca să prezentăm vizitatorilor rolul cărții în viața fiecăruia dintre noi, iar standul nostru, la care vă așteptăm, poartă numele Acasă în Europa", a spus Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Georgică Severin, Președinte Director General al Radio România, a declarat: "Vedem prezența Comisiei Europene la Gaudeamus ca o încununare a celor 10 ani scurși de la aderarea României la Uniunea Europeană. Târgul organizat de Radio România a devenit o manifestare de o asemenea amploare încât, sunt sigur, nici inițiatorii săi nu și-au imaginat-o în urmă cu 24 de ani. 24 de ediții înseamnă o experiență bogată. Toate editurile semnificative din România sunt prezente la această ediție și țin să le mulțumesc tuturor participanților. Mulțumesc de asemenea și echipei de la Radio România, care a lucrat formidabil".

Târgul Internațional Gaudeamus este principala componentă a Programului Lectura, proiect de anvergură națională al Radio România, având ca principal obiectiv susținerea culturii românești. Palmaresul celor peste două decenii de când Gaudeamus este un reper neegalat în industria evenimentelor dedicate cărții numără 102 târguri organizate în întreaga țară, peste 2,8 milioane de vizitatori și 12.500 de manifestări organizate în acest cadru, ceea ce aduce Radio România în postura de lider național și în acest domeniu.

La standul invitatului de onoare, Acasă, în Europa, vizitatorii târgul vor putea să participe zilnic la numeroase evenimente interactive - dezbateri, întâlniri cu scriitori români premiați în Europa, ateliere, adresate atât adulților, cât și celor mai tineri cititori.

Gaudeamus 2017 ne propune:

• circa 300 de expozanți, un nucleu puternic și bine definit de edituri românești cu tradiție, instituții de învățământ, difuzori de carte și publicații, asociații profesionale și organizații active în domeniile cultură și educație, prezente an de an la Gaudeamus, cărora li se adaugă numeroși participanți în premieră;

• peste 800 de evenimente editoriale și profesionale, care se vor desfășura la standurile expozanților, al invitatului de onoare, ale partenerilor și în spațiile special amenajate în incintă (Sălile Cupola și Mircea Sântimbreanu, Bursa de Contacte, Ceainăria Bernschutz&Co - Gaudeamus și Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă).

• ziarul târgului va fi realizat pentru al patrulea an consecutiv de o echipă redacțională de la publicația Cațavencii.

Programul de vizitare a târgului este zilnic între orele 10:00 și 20:00.

Accesul publicului la Târg se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare pentru toată perioada (în valoare de 10 lei), care constituie totodată și suportul pentru Tombola Gaudeamus. Dar, numeroase categorii de public vor beneficia de acces gratuit în incintă: preșcolarii, elevii, studenții, cadrele didactice, alți profesioniști din domeniile editorial-educațional, jurnaliștii, pensionarii, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, dar și grupurile organizate.

Tombola Gaudeamus, derulată pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, va avea și în acest an premii extrem de atractive:

• 10 eBook reader, oferite de BRD Groupe Société Générale;

• 9 vouchere în valoare de 300 de lei, oferite de Optiplaza;

• pachete de accesorii pentru echipamente multimedia, oferite de InfoTouch Systems;

• 3 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 139 lei.

Premiile Târgului Internațional Gaudeamus 2017 vor fi decernate duminică, 26 noiembrie, ora 15:00:

- Trofeele Gaudeamus (pentru trei dintre expozanți) și Cea mai râvnită carte a târgului, premii acordate pe baza votului publicului.

- Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu, pe secțiunile publicații, radio, TV, online și agenții de presă - decernat jurnaliștilor acreditați care vor reflecta derularea târgului.

- Premiul de excelență, acordat de Radio România uneia din editurile prezente la târg și destinat finanțării totale sau parțiale a unui proiect editorial de importanță națională, cu ecouri internaționale.

- Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, acordate pentru doi traducători, în și din limba română.

- Premiul Educația, acordat uneia dintre instituțiile de învățământ prezente la târg.

- Premiul Miss Lectura, acordat de organizatori celei mai frumoase vizitatoare iubitoare de carte.

Eveniment organizat de Radio România. Proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Partener principal: BRD Groupe Société Générale. Sponsor: Dacia. Parteneri: Camerele de Comerț și Industrie din România și Romexpo, CEWE România, Cemrom SA, Treasure&Co, 7Last Muse, InfoTouch Systems, Bernschutz&Co, Asociația Lions Club Millennium, Optiplaza, Borsec, Euroweb. Parteneri media: TVR, Media Trust, revista Accente, Agenția de carte, revista Cariere, Cațavencii, ziarul Metropolis, Observator Cultural, revista 22, România TV, Suplimentul de cultură.

Informații suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro).


PROIECTE RADIO ROMÂNIA LA GAUDEAMUS

Invitați de nota 10: Olimpicii României - un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2017, 5 elevi din București, medaliați cu aur la concursuri internaționale la diverse discipline, vor fi premiați în cadrul unei festivități care va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, ora 16:00, la standul Dacia. Premiile vor fi oferite de Asociația Lions Club Millennium, Dacia și de producătorul de instrumente de scris Schneider.

Concursul Național de Lectură Mircea Nedelciu - Inițiat de Radio România, sub numele scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Gaudeamus, concursul se află la a 15-a ediție și urmărește să retrezească interesul pentru lectură al elevilor de liceu. Finala națională 2017 va avea loc în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Bursa de Contacte (nivel 3.20). Participanții sunt câștigătorii etapelor zonale organizate de-a lungul anului în întreaga țară de studiourile regionale Radio România.

Cărțile se întorc acasă - campanie de donație de carte derulată pe parcursul Târgurilor Gaudeamus, în beneficiul bibliotecilor publice din România. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și a vizitatorilor Gaudeamus, în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România. Campania va continua și pe parcursul Târgului Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură; donațiile de carte se primesc în intervalul 22 - 25 noiembrie la Romexpo, zilnic între orele 10:00 și 20:00.


SECȚIUNI TRADIȚIONALE ȘI EXPOZIȚII

Carte și multimedia - modulul de bază al fiecărei ediții, o adevărată oglindă a pieței naționale pe acest segment, care reunește oferta la zi de carte tipărită și electronică, muzică, film, cursuri interactive, de la cele mai importante edituri din țară și de peste hotare. Datorită diversității categoriilor și numărului ridicat de participanți la fiecare ediție, domeniile de interes reprezentate sunt extrem de diverse, de la materiale și software educațional pentru copii, literatură de toate genurile până la studii de specialitate de un înalt nivel științific.

Bursa Educația - ajunsă la ediția 20, este o secțiune permanentă rezervată instituțiilor de învățământ românești și străine, de toate nivelurile, invitate să-și prezinte oferta educațională și editorială (nivelul 7.70).

Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă- ediția a 14-a, una dintre cele mai dinamice și interactive secțiuni ale Târgului, va fi punctul de atracție numărul 1 pentru cei mai mici vizitatori ai Târgului Gaudeamus. Atelierul de creație Gaudeamus, standuri cu carte care le este dedicată în exclusivitate și jocuri educative, de testat chiar la fața locului, lansări de carte pentru copii, îi așteaptă pe cei mai tineri dintre vizitatori (nivelul 3.20).

Expoziția În lumea lui Caragiale, organizată în colaborare cu Complexul Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște. Expoziția ilustrează lumea formată din personajele lui Caragiale, o lume veselă, neserioasă, agitată și ridicolă, care, uneori, pare absurdă, alteori, înfricoșător de actuală(nivelul 7.70, 385).

Salonul Național de Inventică și Creație Științifică Pentru Tineret - aflat la cea de a 15-a ediție, salonul(organizat de Ministerul Tineretului și Sportului) este un eveniment dedicat exclusiv tinerilor, care transformă, pentru câteva zile, un posibil mâine în azi și dezvăluie pentru toată lumea taina căii către lumi incredibile ale imaginației și ingeniozității.

Peste 35 de machete și prototipuri sunt prezentate de către tineri din toată țara, în cadrul celor trei secțiuni dedicate: Științe Aplicate (mecanică, electrică, optică, termotehnică, biotehnologie, nanotehnologie, aeronautică, astronautică etc.), Tehnologia Informației (tehnologie care asociază utilizarea calculatorului și informațiile, care ajută să producă, să manipuleze, să comunice sau să difuzeze informațiile), Tehnologii ale Viitorului (robotică, graphic design, arhitectură futuristă etc.). Creațiile tinerilor inventatori acoperă domenii diverse ale științei și tehnologiei, de la robotică, ecologie și biologie, biotehnologii sau colonizarea altor planete, la soluții tehnice aplicabile în agricultură, științe aerospațiale, urbanism și amenajare teritorială. Participă tineri inventatori debutanți dar și premianți ai unor concursuri internaționale prestigioase, precum Salonul de inventică de la Geneva sau concursurile de proiecte spațiale organizate de NASA. (nivelul 7.70, 384).

Expoziția Pagini din istoria radioului, organizată pentru a patra oară în colaborare cu Asociația Radioclubul României și Asociația Colecționarilor de Aparate Radio din România, prezintă, în fotografii documentare și în exponate reale, pentru curioși și pasionați de toate vârstele, o interesantă și succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluția radioului și a aparatelor de radio de-a lungul timpului (nivel 7.70, 394).