Agenda de concert Înapoi

TANGO. RADIO și JULIET - Pași de tango și rock alternativ la Opera Națională București

Publicat: luni, 17 Martie 2014 , ora 10.26

Spectacolul de dans contemporan Tango. Radio and Juliet pe muzica unor compozitori precum Astor Piazzolla, Goran Bregovic sau pe cea a trupei britanice de rock alternativ Radiohead are loc miercuri, 19 martie, ora 19.00, la Opera Națională București. Regia și scenografia spectacolului sunt semnate de Edward Clug, artist de origine română, director artistic al al Companiei de Balet a Teatrului Național din Maribor (Slovenia).

Tangoul, ca gen de dans, s-a născut pe stradă. Dorința mea este să-l readuc pe "străzile" copilăriei noastre, pe străzile viselor, inimilor și dorințelor noastre. (Edward Clug)

Rolul principal Juliet, prezentat în a doua parte a spectacolului, va fi interpretat de prim-balerina Bianca Fota, iar Ovidiu Matei Iancu, revenit recent de la Compania de Balet din Tulsa -SUA, și Marina Minoiu, finalistă a uneia dintre cele mai importante competiții din lume Youth American Grand Prix, vor debuta în Tango Blind, respectiv Tango Fatal.

Pasajul solistic Tango Blind a fost prezentat la cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Internațional de Balet de la Varna (Bulgaria, 1998), unde a câștigat Premiul pentru cea mai bună creație coregrafică din ultimii 5 ani. De asemenea, a primit Premiul Special pentru cea mai buna coregrafie la Concursul Internațional de Dans de la Nagoya (Japonia, 1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol al Uniunii Artiștilor Dansului din Slovenia (1999) și Premiul "Leul de Aur" la Festivalul de Teatru de Camera de la Umag (Croația, 2006).

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecționare la The Royal Ballet Covent Garden summer school, American Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ștefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania) etc. Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și Ballet Classique de Paris.
Balerinul Ovidiu Matei Iancu este absolvent al Liceului "Floria Capsali" din București (2002), iar în anii 2001 și 2002 a fost bursier al English National Ballet School din Londra.

Timp de un an și jumătate, din 2012 până la sfârșitul anului 2013, Ovidiu Matei Iancu a fost prim-solist al Baletului din Tulsa (Oklahoma, Statele Unite ale Americii), dansând în spectacole semnate de coregrafi precum Eduart Liang, Jorma Elo, Wayne McGregor, Marcelo Angelini, Ben Stevenson, Val Caniparoli, Paul Taylor, Christopher Weldon.

De-a lungul timpului a fost invitat să danseze la Opera Națională din Belgrad (Serbia), Opera Națională din Novi Sad (Serbia), teatrele de operă din Slovacia și Bulgaria. A fost de asemenea invitat în gale de prestigiu precum "Les Etoiles du XXI- Siecle", care s-a desfășurat la Theatre Champs Elysses din Paris și a mai dansat la Veneția, Bergamo, apoi cu Orlando Ballet și Norman Ballet din Statele Unite ale Americii și în Dubai, la Madinat Theater.