ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

'Tango. Radio & Juliet', transmis online cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni de Opera Națională București

Publicat: vineri, 28 Mai 2021 , ora 10.47

Opera Națională București transmite online duminică, 30 mai, începând cu ora 19:00, coupé-ul de dans contemporan "Tango. Radio & Juliet" de Edward Clug, spectacol dedicat Zilei Românilor de Pretutindeni. Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 30 mai anul acesta.

Înregistrarea va fi oferită în regim gratuit în cadrul Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni "Aici-Acolo", pe canalul de Youtube al Operei Naționale București, în link-ul shorturl.at/axCD4 și pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/festivalulaiciacolo/

Vă invităm să urmărim împreună două creații coregrafice ale celebrului dansator și coregraf Edward Clug, artist de origine română. Fragmentele muzicale alese sunt extrem de diverse ca gen, de la compozitori ca Astor Piazzolla și Goran Bregoviæ până la sonoritățile trupei britanice de rock alternativ Radiohead.

Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în "Tango", cât și în "Radio and Juliet". În "Tango", Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în "Romeo and Juliet" mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul "Tango. Radio and Juliet" pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

Edward Clug a montat spectacole în cele mai importante companii de balet de pe mapamond și a creat partituri coregrafice special pentru staruri internaționale ale dansului. Sub conducerea sa, Compania de Balet a Teatrului Național Maribor, din Slovenia, a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai respectate instituții de gen din lume.