Agenda de concert Înapoi

Tânărul pianist Mihai Ritivoiu pe scena Ateneului Român

Publicat: luni, 2 Iunie 2014 , ora 9.39

Miercuri, 4 iunie, ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" organizează în Sala Mare a Ateneului Român un recital de pian susținut de Mihai Ritivoiu, unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști ai momentului. În program: Ludwig van Beethoven - Sonata în fa minor, op. 57, Appassionata, Maurice Ravel - Gaspard de la nuit, Robert Schumann - Fantezia în do major, op. 17.

Născut la București în 1989, Mihai Ritivoiu a studiat pianul la Liceele de Muzică "Dinu Lipatti" și "George Enescu" din capitală, cu profesoarele Alma Peter-Apostoleanu și Gabriela Enășescu. În 2012, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu pianistul și profesorul Viniciu Moroianu. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susținute de Gabriel Amiraș, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet și Emmanuel Ax, beneficiind de asemenea de sfaturile și îndrumarea maestrului Valentin Gheorghiu. Mihai Ritivoiu este în prezent bursier al Guildhall School of Music and Drama din Londra, unde urmează studiile de Masterat la clasa profesoarei Joan Havill.

În 2010, Mihai Ritivvoiu a fost câștigatorul Concursului Național "Dinu Lipatti", iar evoluțiile sale de succes în cardul ediției 2011 a Concursului Internațional "George Enescu" au fost recompensate cu Premiul al III-lea, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu și Premiul "Constanța Erbiceanu" al Fundației Culturale Erbiceanu, precum și Premiul "Liliana and Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts", ambele oferite pentru cel mai bun concurent român. Aceste distincții au fost urmate, la scurt timp, de obținerea Premiului Tinerilor Muzicieni la Gala Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR) și de câștigarea celei de-a X-a ediții a Marilor Premii Prometheus la secțiunea Opera Prima, pentru debut în domeniul artistic.

A concertat pe numeroase scene din România, dar și peste hotare, în Franța, Elveția, Portugalia și Anglia, în săli precum Studioul "Ernest Ansermet", Drapers' Hall, St. Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall. A colaborat în calitate de solist cu Orchestrele Filarmonice din Bacău, Rîmnicu-Vâlcea și Timișoara, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret și Sinfonia of Cambridge, și cu dirijori precum Radu Popa, Cristian Mandeal, Peter Oschanitzky, Jin Wang sau Howard Williams. În august 2013, Mihai Ritivoiu a avut onoarea de a fi invitat să facă parte din concertul "Valentin Gheorghiu și invitații săi", ce a avut loc în sala Cazinoului din Sinaia, în cadrul Festivalului "Enescu și muzica lumii".

Pianistul Mihai Ritivoiu mulțumește "The Leverhulme Trust" pentru finanțarea studiilor sale la Londra, Fundației Rațiu pentru acordarea unui grant în 2013, precum și Fundației Principesa Margareta a României pentru acordarea Bursei Tinere Talente în 2009 și 2010.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5. Program: marți - vineri: 12.00 - 19.00; sambătă - duminică: 16:00 - 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75. Sau pot fi rezervate on-line accesând link-ul: http://www.fge.org.ro/book/index.php?id=1009