Recomandări Înapoi

Tânărul dirijor Gabriel Bebeșelea și universul romantic

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 17.45

Cu o ascensiune remarcabilă în viața muzicală românească și internațională, cu premii internaționale de prestigiu, tânărul Gabriel Bebeșelea traversat deja un repertoriu vast în compania multor colective orchestrale, de la cele cu o frumoasă tradiție la unele aflate în perioada de cristalizare. Pentru a doua ediție din seria "Intâlnirilor sub semnul capodoperei" care l-a avut ca invitat, Gabriel Bebeșelea a optat pentru fațete diferite ale muzicii romantice: dinamica și rafinata exuberanță a paginilor scrise de Felix Mendelssohn ca muzică de scenă pentru piesa "Visul Unei nopți de vară" de Shakespeare și ambianța lirică a Serenadei de Piotr Ilici Ceaikovski, amândouă fiind înregistrate din concert, cu elanul momentului trăit pe podium dar și cu inerentele imperfecțiuni care pot apărea în acel context.

Image result for gabriel bebeselea

Cuvintele muzicianului născut la Sibiu, școlit la Cluj și la Viena sunt astfel "argumentate" prin colaborările sale cu Orchestra Națională Radio și, respectiv, cu Orchestra Națională de Tineret a Moldovei, în concerte care au avut loc cu doi și chiar trei ani în urmă... iar Gabriel Bebeșelea abia a împlinit 30 de ani în această toamnă. Chiar joi 30 noiembrie, la ora difuzării acestei emisiuni la Radio România Muzical, Gabriel Bebeșelea se va afla pe scena Sălii mari de la Musikverein din Viena, la conducerea Orchestrei Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca, al cărei dirijor principal este. Unui asemenea debut îi urmează - săptămâna viitoare - afișul Filarmonicii bucureștene, soliștii tânărului șef de orchestră fiind Mihaela Martin și Marin Cazacu.

Iată că "Intâlnirea" radiofonică de joi 30 noiembrie, de la ora 20 (difuzată în reluare sâmbătă 2 decembrie, de la 13,05) vă oferă ceea ce am putea deja numi - zâmbind, desigur - file din "istoria" devenirii acestei cariere interpretative!

Anca Ioana Andriescu