Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Sven Helbig - Pocket Symphonies. Music box, 15 iulie 2013

Publicat: luni, 15 Iulie 2013 , ora 13.15

Vă prezint un alt disc altfel vorbind despre muzica clasică a timpurilor noastre. Pocket Symphonies - Simfonii de buzunar ale compozitorului german Sven Helbig - un album lansat în 5 iulie 2013 de casa Deutsche Grammophon.

Este muzica din familia lui Ludovico Einaudi sau Philipp Glass, așa că eu vă invit să nu o ratați: melodică și totuși contemporană nouă, cu o orchestrație bogată și mai ales, cu posibilitatea de a transmite emoție: o emoție la care rezonăm, în care ne scufundăm și pe care noi, cei de astăzi, o simțim într-un anume fel.

Cred aceasta explică și succesul muzicii unor compozitori clasici contemporani de tipul lui Einaudi sau Glass: pentru că oamenii de astăzi au alt tip de sensibilitate decât cei din urmă cu 100-200 ani, și muzica de bună calitate adaptată lor trebuie să sune altfel: poate ca aceste 12 simfonii de buzunar a câte 3-4 minute fiecare, semnate de un compozitor născut în Germania de est, care a descoperit pur și simplu muzica clasică pe un radio pe care și-l confecționase singur în copilărie. Sven Helbig provine dintr-o familie modestă de muncitori, dar a fost fascinat de Brahms, Mahler, Wagner și a a vrut să devină compozitor. A studiat la muzica la Dresda și apoi s-a mutat la New York unde noaptea cânta într-un club la tobe și ziua lucra într-o fabrică.

S-a întors în Germania pentru a înființa orchestra simfonică din Dresda și a devenit producător de înregistrări atât în sfera muzicii clasice, cât și în cea pop-rock. A lucrat cu formațiile Pet Shop Boys și Snoop Dogg, basul Rene Pape si cvartetul Faure.

De altfel, cvartetul Faure face parte și din galeria de interpreți ai celor 12 simfonii de buzunar, opusul cu care Sven Helbig debutează discografic. Alături de Cvartetul Faure, orchestra Radiodifuziunii germane din Leipzig și dirijorul Kristian Jarvi.

Este o muzică fascinantă a unui compozitor contemporan care vorbește pe înțelesul oamenilor de astăzi, pe un CD lansat în 5 iulie 2013, inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro. Vizitați acest site, ascultați, votați, comentați. Votul dvs. va desemna discul de muzică clasică al anului 2013.

Și aș vrea să știți că deja în magazinele din România, discurile din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" sunt semnalizate aparte pe copertă, astfel încât să găsiți cât mai ușor titlurile preferate.

Săptămâna viitoare, luni, 22 iulie, de la ora 20, ascultați în premieră românească cel mai nou album al pianistei chineze YujaWang, pe care o putem asculta în 3 septembrie și la București, în cadrul festivalului Enescu: Yuja Wang așadar, pe coloana sonoră a filmului "Vară în februarie".

Cristina Comandașu