Agenda de concert Înapoi

Sunetul unui instrument special creat pentru lucrarea "Castelul Prințului Barbă Albastră" de Bartók se va auzi, în premieră în România, la Sala Capitol

Publicat: marți, 4 Martie 2025 , ora 13.55


Filarmonica Banatul Timișoara aduce, în premieră în România, instrumentul special creat pentru a reda întocmai viziunea lui Béla Bartók în lucrarea "Castelul Prințului Barbă Albastră". Sunetul acestui xilofon special sosit tocmai din Olanda se va auzi în cadrul concertului de vineri, 7 martie 2025, de la Sala Capitol. Ca o precizare, fiind creat special să reproducă un anumit fragment din lucrare, instrumentul este folosit doar pentru interpretarea compoziției lui Bartók, nemaifiind regăsit în nicio altă lucrare.

Concertul condus de maestrul Gabriel Bebeșelea va fi cântat în varianta originală, în limba maghiară, subtitrat în limba română. Evenimentul va fi unul deosebit, cu atât mai mult cu cât tabloul sonor al acestei grandioase lucrări va fi completat de e efecte sonore speciale. În plus, proiecțiile și efectele de lumini ce vor cuprinde întreaga sală vor contribui la întregirea acestei deosebite experiențe sonore și vizuale.

"Castelul Prințului Barbă Albastră" - după un libret de Balázs Béla, este singura operă compusă de Bartók. Este o poveste tulburătoare cu un final tragic, evidențiind conflictul dintre dorința de cunoaștere și consecințele periculoase ale acesteia. În esență, povestea se concentrează pe dialogul dintre Barbă Albastră, un nobil misterios, și Judith, a patra sa soție, care devine obsedată de secretele din castelul acestuia. Judith descoperă treptat cele șapte uși închise ale castelului, fiecare deschidere dezvăluind momente întunecate din trecutul lui Barbă Albastră. Tensiunea crește pe măsură ce Judith realizează adevărul despre natura violentă a soțului și despre soarta fostelor soții ale acestuia.

În rolul lui Judih va fi mezzosoprana Dorottya Láng, în timp ce baritonului Istvan Kovacs îl va interpreta pe Barbă Albastră. Pentru rolul naratorului în vom avea alături pe actorul Attila Balázs - directorul Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timișoara.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (de luni până vineri, între 10:00 și 13:00) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/J8vAF

GABRIEL BEBEȘELEA

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din București și director artistic al ansamblului de instrumente de epocă și al Festivalului "Musica Ricercata".

Gabriel Bebeșelea se bucură de o carieră internațională de succes, fiind invitat al unor orchestre renumite precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Filarmonicii Naționale a Rusiei, Orchestra Tonkunstler, Filarmonica PKF-Praga etc.

Stagiunea 2023/24 a început cu participarea la Festivalul "George Enescu", alături de "Musica Ricercata" și Lawrence Brownlee, și a inclus dirijarea monumentalului "Gurrelieder" de Arnold Schoenberg, revenirea la Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Filarmonica din Zagreb, precum și la Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania", al cărei dirijor principal a fost între anii 2016 - 2023.

Remarcabil dirijor de operă, Gabriel Bebeșelea a fost numit în 2011 dirijor principal al Operei Naționale Române din Iași, devenind cel mai tânăr dirijor principal din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În ultimele stagiuni, a dirijat "Mireasa țarului" de Rimski-Korsakov la Opera din Perm, "Il viaggio a Reims" de Rossini la Festivalul de Operă "Rossini" de la Pesaro, "Adriana Lecouvreur" de Francesco Cilea la Opera Națională din Timișoara (Capitală Culturală Europeană 2023) și o nouă producție "Manon Lescaut" la Teatrul Național Sloven Maribor.

Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În 2017, pentru a scoate la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul "Musica Ricercata" - un colectiv artistic internațional dedicat interpretării lucrărilor din epocile baroc până la cele moderne, punând accent pe muzica veche.


DOROTTYA LÁNG

În stagiunea 2024-2025, mezzosoprana de talie internațională DOROTTYA LÁNG debutează sub bagheta lui Daniel Barenboim, alături de Filarmonica din Berlin ca solistă în "Cântecul Pământului" de Gustav Mahler. În ianuarie 2025, a debutat cu rolul Compozitorului din "Ariadne auf Naxos", alături de Nederlandse Reisopera. Un alt debut al anului este programat pentru luna iunie, atunci când va interpreta rolul lui Venus din "Tannhäuser" de Wagner, la Palatul Artelor MÜPA din Budapesta, sub bagheta lui Adám Fischer.

În 2026, va debuta alături de Opera din Zürich, precum și într-un concert solo la Bregenzer Festspiele.

În stagiunea 2023-2024, mezzosoprana a încântat publicul cu interpretarea rolului lui Judith din "Castelul Prințului Barbă Albastră" de B. Bartók, în debutul său alături de Opera norvegiană din Oslo, precum și ca Waltraute în opera "Götterdämmerung" de Wagner la MÜPA Budapesta, sub conducerea dirijorală a lui Ádám Fischer. De asemenea, a interpretat "Wesendonck Lieder" de Wagner la Stockholm, "Castelul Prințului Barbă Albastră" la Philharmonie Berlin, concert condus de maestrul Ádám Fischer, "Rienzi" de Wagner la MÜPA Budapesta, cu Marc Albrecht ca dirijor, precum și "Die Frau ohne Schatten" alături de Orchestra Filarmonicii din Berlin, condusă de Kirill Petrenko.

A colaborat cu orchestre de renume, printre care Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Düsseldorfer Symphoniker, Orchestra Simfonică a Radioului Maghiar, Orchestra Filarmonicii de Stat din Hamburg, Orchestra Simfonică din Viena și RSO Viena, cu dirijori precum Thomas Dausgaard, Leopold Hager, Eliahu Inbal, Andrés Orozco-Estrada, Cornelius Meister, Ingo Metzmacher, Kent Nagano, Steven Sloane, Markus Stenz și Theodor Currentzis, precum și cu regizorii Romeo Castellucci, Willy Decker, Stefan Herheim și Hans Schüler.

Fostă membră a ansamblului Operei de Stat din Hamburg, Dorottya Láng este invitată frecvent să cânte pe marile scene ale lumii. Repertoriul ei include roluri precum Cenerentola din "La Cenerentola" de Rossini, Marguerite din "Damnațiunea lui Faust" de Berlioz, Hänsel din "Hänsel și Gretel" de E. Humperdinck, Adriano din "Rienzi" de R. Wagner, Octavian din "Der Rosenkavalier" de Strauss, Rosina din "Bărbierul din Sevilla" de Rossini și Dorabella din "Così fan tutte" de Mozart.

Dorottya Láng susține recitaluri în săli prestigioase și în festivaluri de renume, precum Wigmore Hall, Schubertiade, Vienna Konzerthaus, Oxford Lieder Festival. În 2025, este planificată lansarea primului ei album de leaduri, acompaniată de pianistul Daniel Heide, CD ce conține lucrări ale unor compozitori maghiari.

ISTVÁN KOVÁCS și-a început studiile la Școala de Muzică "Ferenc Liszt" din orașul său natal, Pécs, continuându-le apoi la Zürich cu László Polgár și la Veneția cu Sherman Lowe. Între 1997 și 1999, a obținut premiul întâi la Festivalul Schubert și muzica secolului XX de la Graz, premiul pentru cel mai bun cântăreț la categoria oratoriu la Concursul Internațional de Canto Francesco Vinas de la Barcelona, premiul special al sponsorului la Concursul ARD de la München și premiul al treilea la Concursul Mozart de la Salzburg.

Din sezonul 1999/2000, a cântat, printre altele, rolurile Ali (L'italiana in Algeri) și Raimondo (Lucia di Lammermoor) la Teatro Regio din Torino și Don Giovanni, Sparafucile (Rigoletto) și Nanni (L'infedeltá delusa de Haydn) la Opera Maghiară de Stat, precum și cele de Publio (La clemenza di Tito) la Strasburg, Angelotti (Tosca) la Frankfurt și Timur (Turandot) la Staatsoper under den Linden din Berlin. De asemenea, s-a făcut remarcat ca interpret de concert, cântând lucrări de Mozart, Handel, Bartók, Haydn și Bach. În 2004, Televiziunea Maghiară i-a înregistrat interpretarea personajului principal din Castelul Prințului Barbă Albastră de Béla Bartók, un rol pe care l-a mai cântat la Palermo, Bologna, Tokyo, Stavanger, Budapesta și Toulouse, iar mai recent la Nisa, Dortmund și Osaka.

În 2013 a cântat, cu mare succes, rolul Don Silva (în Ernani de Verdi) cu Orchestra Simfonică Radio din Bavaria. În stagiunea 2014/15 a interpretat rolul Regelui Egiptului (Aida), Sarastro (Flautul fermecat) și Walter (Luisa Miller) din nou la Budapesta, unde a cântat și în oratoriul Elijah de Mendelssohn.

În 2019, în semn de recunoaștere a realizărilor sale remarcabile, a fost decorat cu Crucea de Cavaler a Ordinului Maghiar de Merit (divizia civilă). În 2022 a primit Placheta Comemorativă Gusztáv Oláh, iar în 2023 a fost distins cu titlul de Cântăreț de Cameră al Operei Maghiare de Stat.