Recomandări Înapoi

Sub bradul de Crăciun - 18-22 decembrie, de la ora 10.00

Publicat: joi, 14 Decembrie 2017 , ora 11.09

Pentru a celebra Crăciunul, una dintre cele mai iubite sărbători creștine, vă invit în lumea sonoră specifică acestei perioade. Vom avea pentru dumneavoastră, Sub bradul de Crăciun, daruri muzicale atractive, care vă vor purta în atmosfera feerică, pline de culoare și spiritualitate a praznicului ce se apropie. Vestea Nașterii lui Iisus Hristos va fi adusă de tradiționalele colinde românești interpretate de Corurile "Madrigal" și "Preludiu", dar și de ansamblurile corale ale Radiodifuziunii Române. Din repertoriul universal v-am pregătit cântece de Crăciun înregistrate de artiști renumiți cum ar fi pianistul și compozitorul Nigel Hess, soprana Renee Fleming, vocalistul Dean Martin sau ansamblul "Time for three".

Punctele de atracție ale acestor programe vor fi cele mai noi albume apărute pe piața muzicală internațională, dedicate sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre "Crăciun cu Corul de fete al Catedralei din Canterbury" - discul de debut al tânărului ansamblu britanic condus de organistul David Newsholme, care include o piesă în primă audiție absolută, "All is still" a compozitoarei britanice Rebecca Dale, alături de cântece de Crăciun binecunoscute din repertoriul internațional, ca "O Holy Night", "In the Bleak Midwinter", "Silent night" sau "O little town of Betlehem";"Winter songs" cu pianistul și compozitorul Ola Gjeilo", un CD care cuprinde 15 piese de iarnă - unele sunt colinde cunoscute, îmbrăcate însă în aranjamente noi, cu melodii și armonii inovatoare și în același timp odihnitoare și înălțătoare, iar celelalte piese de pe acest disc sunt creații originale despre care compozitorul Ola Gjeilo spune că sunt "un mix liric de improvizație și sonorități clasice". Este o muzică aproape eterică, de o puritate și frumusețe aparte, cu influențe ale muzicii nordice, având texturi corale și instrumentale bogate și luminoase. Tot "Sub bradul de Crăciun" vă oferim și albumul "Placido Domingo and Friends celebrate Christmas in Vienna" înregistrat între anii 1993 și 1999 în cadrul legendarelor concerte "Crăciun în Viena" susținute de tenorul Placido Domingo împreună cu artiști renumiți ca Jose Carreras, Diana Ross, Vanessa Williams sau Charles Aznavour, acompaniați de Orchestra Simfonică din Viena, cu Steven Mercurio la pupitrul dirijoral. Puteți asculta toate aceste discuri lansate în toamna anului 2017, în premieră la Radio România Muzical.

Nu vor lipsi sub bradul nostru de Crăciun lucrări celebre din creația barocă, clasică și romantică, precum Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, Simfonia a IV-a "Italiana" de Mendelssohn, Concertul op. 16 în la minor de Grieg sau Suita simfonică "Șeherazada" - toate în interpretări excepționale.

Vă aștept să descoperiți cadourile sonore pe care vi le-am pregătit Sub bradul de Crăciun, la Radio România Muzical, între 18 și 22 decembrie, de la ora 10.00 sau, în reluare, de la ora 17.00.

Larisa Clempuș