Recomandări Înapoi

'Stradivarius la Operă' - cu Duoul Stoica și Cvartetul 'De la Purissima' la Concertele RRM, 13 iunie

Publicat: vineri, 9 Iunie 2017 , ora 11.28

"Stradivarius la Operă" - cu Duoul Stoica în 23 noiembrie 2016 la Teatrul Elisabeta și Cvartetul spaniol "De la Purissima" în concert la Sala Radio, în 23 mai 2017 - propunerile noastre pentru Concertele Radio România Muzical de marți, 13 iunie, ora 19.30 și în reluare duminică 18 iunie, ora 23.00.

Inițiatori ai unor proiecte inedite, precum "A journey into classical" sau "Stradivarius pentru Roșia Montană", violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au propus în 23 noiembrie 2016 recitalul Stradivarius la operă. A fost avanpremiera unui turneu special pe care cei doi muzicieni îl susțin în 2017 în România, Olanda, Germania, Franța și Polonia. Cu un traseu muzical individual bine definit, Răzvan și Andreea Stoica formează din 1996 un duo mult apreciat în recitalurile susținute în săli celebre precum: Concertgebouw din Amsterdam, Teatrele Champs Élysées din Paris și Carlo Felice din Genova, Gewandhaus din Leipzig, Konzerthaus din Berlin și Musikverein din Viena. Evoluțiile lor i-au determinat pe cronicari să afirme că frații Răzvan și Andreea Stoica sunt doi muzicieni de excepție care se completează perfect formând un duo special. După cum era sugerat și în titlu, "Stradivarius la operă", cei care s-au aflat în sala Teatrului Elisabeta, 23 noiembrie 2016, au audiat secvențe din opere în versiuni pentru vioară și pian.

În 23 mai 2017, pe podiumul de concerte al Sălii Radio a urcat cvartetul spaniol "De la Purissima". Numele său, trimițând la o stradă valenciană, a fost găsit de Julia de Castro - vocea cvartetului, ca un amestec de pasiune, sacralitate, ironie și exces. Contrabasistul Miguel Rodrigáñez, Gonzalo Maestre - baterie și pianistul Jorge Vera completează cvartetul "De la Purissima", prezentând în 23 mai o serie de compoziții semnate de membrii grupului. Încă de la înființarea sa, în 2009, grupul a stârnit un viu interes în presa de specialitate, care a vorbit atunci despre un "neorealism madrilen", lucru care a atras prezența sa atât în spații convenționale, cît și în spații total neconvenționale din Spania și din întreaga lume.

"Armonia dintre interpreți a fost perfectă" - s-a spus despre evoluația celor patru artiști: Julia de Castro - voce, contrabasistul Miguel Rodrigáñez, Gonzalo Maestre - baterie și pianistul Jorge Vera.


Jeanine Costache