Interviuri Înapoi

Ștefan Tarara este câștigătorul primei ediții a Concursului Boris Goldstein

Publicat: joi, 5 Februarie 2015 , ora 11.32

După ce a fost desemnat în 2014 câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu", violonistul Ștefan Tarara a obținut premiul I la prima ediție a competiției "Boris Goldstein" de la Berna, desfășurată în perioada 22-30 ianuarie 2015.


Este fantastic, sigur, că am primit încă un premiu întâi. E o onoare foarte mare. Competiția e foarte mare, programul a fost unul dificil, compus din foarte multe lucrări, un repertoriu mare. De aceea a fost o onoare foarte mare pentru mine. Sigur că m-a ajutat Concursul Enescu să ajung la nivelul acesta. Tot premiul I de la Concursul Enescu este încă cel mai mare pe care l-am primit vreodată.


Cum s-a desfășurat tot concursul? Care au fost etapele?

Au fost trei etape cu un repertoriu dificil. De concurenții care au fost acolo nu pot să vorbesc foarte mult, pentru eu am studiat pentru mine și, cum am zis și la Concursul Enescu, eu nu sunt tipul care îi ascultă pe ceilalți. Pentru mine mai importantă este competiția între mine și mine. Eu trebuie să cânt pentru mine bine și bineînțelec contează și ce spune juriul, dacă îi place sau nu… e clar că-mi face o mare onoare dacă zice că e bine, dar dacă nu… e mult mai important că eu vreau să cânt pentru mine bine, nu în fața celorlalți concurenți. Au fost mulți prieteni acolo, de-ai mei, și din clasa mea și știu că au cântat foarte bine. Concurența a fost mare.


Pentru că ați vorbit de profesorul dumneavoastră, violonistul Zakhar Bron… Cum a decurs dialogul cu dumnealui pe durata acestui concurs?

În cunosc de 13 ani, sunt și asistentul lui și e clar că relația noastră e foarte bună, dar el nu a fost singurul. Au fost foarte mulți, foarte cunoscuți și foarte buni profesori în juriu. De exemplu Igor Ozin sau Yair Kless. În prima instanță este totdeauna greu să cânți în fața profesorului propriu, e clar că știe cum trebuie să cânți sau cum ar trebui să cânți, dar e tensiunea mare că e propriul profesor. Altfel, clar că a fost o competiție foarte mare, ca și alte competiții, unde nu e întotdeauna ușor.


În ce constă acest premiu întâi?

În primul rând cu o sumă de bani, ca în fiecare competiție, dar și concerte. Știu că am primit două concerte în Portugalia, unde o să cânt cu orchestra. E importantă această distincție, dar e clar că nu are o deschidere atât de mare cum e Concursul George Enescu și legătura cu Festivalul Enescu și cu toate posibilitățile care mi s-au deschis după câștigarea Concursului George Enescu.


Ce urmează pentru Ștefan Tarara după acest concurs?

Mă duc iarăși la orchestra mea din Bruxelles, acolo unde sunt prim concertmaestru, facem un CD, după aceea am concert cu Filarmonica din Sofia, apoi cu cea din Pitești, din Gdansk - Polonia... Urmează să înregistrez primul meu CD în martie. Ca solist am multe concerte și desfășor și o activitate pedagogică - mi-am terminat acum masteratul în pedagogie - … da, o viață de muzician!

Interviu realizat de Lucian Haralambie