Interviuri Înapoi
Start pentru cea de-a șaptea ediție a Festivalului 'Țintea Muzicală'
Festivalul Internațional de muzică clasică și contemporană prezentat de unul dintre cei doi directori artistici ai săi, compozitoarea Adina Dumitrescu
Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Contemporană "Țintea Muzicală" se deschide joi, 2 iulie 2015. În acest an, festivalul are un nucleu în jurul căruia gravitează toate evenimentele: clarinetul și întreaga familie de instrumente a acestuia. Mai multe detalii aflăm de la doamna Adina Dumitrescu, director artistici al Festivalului "Țintea Muzicală".
Ediția a șaptea a Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Contemporană "Țintea Muzicală" debutează astăzi. Nucleul acestei ediții este un instrument de suflat împreună cu familia sa. Despre ce instrument este vorba și cum arată desfășurătorul acestei ediții a festivalului?
Este vorba despre clarinet și familia lui, respectiv familia lui restrânsă - clarinetul binecunoscutul în la în si bemol, clarinetul bas, clarinetul contrabas, clarinetul mic, dar și un clarinet din muzica populară finlandeză, pentru că anul acesta avem ca invitat un clarinetist important din Finlanda, Mikko Raasakka. Instrumentul de care vă spuneam se numește liru și seamănă foarte bine cu clarinetul la construcție, dar mai puțin la sunet. De asemenea, saxofonul, prezent cu mulți membri ai familiei, respectiv alto, sopranino și sopran.
Ați pomenit dumneavoastră despre un invitat. Știm că la această ediție sunt mult mai mulți invitați din țară și de peste hotare. Despre cine este vorba?
Din Finlanda - clarinetistul Mikko Raasakka și pianistul Antti Vahtola, din Austria - clarinetistul și saxofonistul Eberhard Reiter; Simon Springer și Clemens Rofner - doi tineri responsabili cu concertul de jazz de duminică. Apoi din România, Emil Vișenescu și Ștefan Voinic - clarinet, împreună că Trio Mozaic, Oana Vișenescu - vioară, violă și Diana Spânu-Dănilă - pian. Mai avem o soprană, Adriana Mihai, un percuționist - Lucian Simon și Otto Probst - pian și Carolina Astanei - mezzosoprană.
Vorbiți-ne puțin despre repertoriu. Am văzut că invitații prezintă publicului atât lucrări din repertoriile tradiționale dedicate clarinetului, dar și numeroase lucrări contemporane. Practic, familiarizați publicul atât cu literatura muzicală tradițională, dar totodată și cu posibilitățile tehnice ale instrumentului.
A fost de la început dorința noastră să punem împreună muzica clasică binecunoscută cu cea contemporană și festivalul invită în fiecare an compozitori să scrie pentru o formulă dezvoltată din instrumentele specifice ediției, respectiv clarinetul în cazul acesta. Avem într-adevăr opusuri de Mozart, Crusell (un finlandez contemporan cu Mozart) și lucrări contemporane pentru clarinet, percuție și vioară.
*
Compozitoarea Dana Probst, despre Festivalul Internațional "Țintea Muzicală"
Ediția a șaptea a Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Contemporană "Țintea Muzicală" se bucură de prezența unor interpreți din Austria, Finlanda și România, între care clarinetiștii Mikko Raasakka și Emil Vișenescu, clarinetistul și saxofonistul Eberhard Reiter, soprana Adriana Mihai, mezzo-soprana Carolina Iulia Astanei, pianiștii Otto Probst, Diana Spânu-Dănilă și Antti Vahtola, violonista Oana Vișenescu, percuționistul Lucian Simion, basistul Clemens Rofner și percuționistul Simon Springer. Compozitoarea Dana Probst, director artistic al festivalului, a dialogat cu Alexandru Mija.
Stimată doamnă Dana Probst, ediția a șaptea a Festivalului Internațional de Muzică Clasică și Contemporană "Țintea Muzicală" debutează astăzi cu un instrument care se află în prim-plan, și anume clarinetul și familia sa de instrumente. Dacă ne puteți da mai multe detalii despre ideea plasării clarinetului ca nucleu al acestei ediții a festivalului…
Noi, ca și compozitori, iubim foarte mult acest instrument. Este un instrument generos, care are o istorie nu foarte lungă în comparație cu alte instrumente - a fost inventat în urmă cu 300 de ani -, dar care oferă și astăzi în continuare foarte multe și compozitorilor contemporani. Clarinetul ca temă a ediției sigur că se leagă și de niște date concrete, respectiv de colaborările pe care le-am avut noi în Austria și Finlanda cu muzicieni, pe care am dorit să le continuăm și în România, având în vedere că știm că în România există muzicieni la fel de valoroși și compozitori la fel de valoroși. Am vrut să avem un reper în istorie; reperul a fost Mozart, bineînțeles. Mozart a iubit acest instrument foarte mult. Instrumentul era încă nou, încă fraged, dar Mozart i-a dat mult de făcut și a rămas în istorie. Atinge mai multe genuri. Pe lângă muzica clasică, muzica contemporană, intrăm și în jazz, chiar pop și musical în ultimul nostru concert, prin saxofon.
Festivalul are și o latură educativă, pedagogică. În acest sens astăzi, în prima zi, au loc două workshopuri. Despre ce este vorba?
La Universitatea de Muzică începem cu două workshopuri scurte, cele de clarinet, și încă două - cele de compoziție. Unite ar fi două workshopuri mai mari - clarinet și compoziție - care vor fi susținute de Mikko Raasakka, clarinetist din Finlanda, de Eberhard Reiter, clarinetist și saxofonist din Austria, Karmella Tsepkolenko din Ucraina, o compozitoare cunoscută publicului din România și Drew Wilson din Marea Britanie.
Și anul acesta festivalul se desfășoară în diferite localități și locații.
Noi am pornit în urmă cu mulți ani de la localitatea de naștere a tatălui nostru, Țintea, Băicoi, aflată la 20 km nord de orașul Ploiești, și încet încet am extins aria de concerte. Anul acesta sunt patru concerte în patru locuri diferite. Pornim cu vineri, 3 iulie, la Universitatea de Muzică, la ora 17.00 - un concert care se va ține în Sala Enescu. Sâmbătă, 4 iulie, la ora 19.00 - un al doilea concert în grădina casei noastre din Țintea (sperăm că vreme va ține cu noi). Duminică, 5 iulie, la prânz, la ora 12.00 - un al treilea concert în biserica romano-catolică "Cristos Rege". Și duminică, 5 iulie, la ora 19.30 - ultimul concert al festivalului, la Casa de cultură din Liliești-Băicoi, în imediată apropiere de Țintea.