Agenda de concert Înapoi

Stagiunea Muzicală "Concertele Palatului Suțu" 2024-2025

Publicat: vineri, 6 Decembrie 2024 , ora 10.03

Pe data de 11 decembrie, Asociația Culturală SONUS ANIMAE în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, va organiza un eveniment cu invitați speciali în cadrul stagiunii muzicale "Concertele Palatului Suțu" 2024-2025, în care vor interpreta muzicieni de excepție ai formației "DUO SERAFIM", alcătuit din violonceliștii Mircea Marian și Ștefan Cazacu.

Evenimentul va avea loc în sala principală a Palatului Suțu ( Bd. I.C.Brătianu nr.2) la ora 19.00.

Repertoriul recitalului va include lucrări de J.B.Barrierre, J.F.Dotzauer, A.Piatti, J.Offenbach, D.Popper.

Formația camerală "DUO SERAFIM" are în componența sa interpreți excepționali care concertează cu succes pe scenele din România și cele internaționale, dăruindu-le audiențelor concerte de înaltă ținută artistică.

În stagiunea muzicală "Concertele Palatului Suțu" se organizează lunar evenimente care vizează dezvoltarea și promovarea genului muzical cameral prin aducerea în fața publicului bucureștean a unor formații de renume din România și din alte țări.

MIRCEA MARIAN - violoncelist

Este licențiat în violoncel și absolvent al cursurilor de master ale Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof. univ. dr. Marin Cazacu.

Doctor în muzică, acesta ocupă postul de lector universitar în cadrul UNMB la catedra de muzică de cameră și este profesor de violoncel la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti". Este, de asemenea, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio și membru al ansamblurilor Duo Serafim, PlaCello, Duo Cello Jaya, Trio Larson, Violoncelissimo și Profil.

Este laureat cu premiul I la concursuri precum "Eugen Coca" (Chișinău) și "Victor Giuleanu", cu premiul II la "Drumul spre celebritate", și marele premiu la Concursul "Mihail Jora".

Pe parcursul dezvoltării sale artistice a studiat și a susținut recitaluri alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Jan-Erik Gustafsson, Alexandra Gutu, Frans Helmerson, Diana Ketler, Aage Kvalbein, Fenyo Laszlo, Olsi Leka, Robin Pharo, Răzvan Popovici, Marcin Sieniawski, Răzvan Suma.

Mircea Marian a sustinut concerte în calitate de solist alaturi de Filarmonica din Gera - Germania, Orchestra Națională Radio - București, Orchestra de Camera Radio - București, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica de Stat Arad, Filarmonica Botoșani, Filarmonica de Stat Ion Dumitrescu din Ramnicu Valcea, Orchestra de Camera Focșani, Filarmonica de Stat Muntenia din Targoviste, Orchestra Universitaria a U.N.M.B., Orchestra Universității din Graz-Austria și Filarmonica Oltenia din Craiova.

De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de solist, cât și alături de Duo Cello Jaya.

ȘTEFAN CAZACU - violoncelist

Născut în anul 1994, Ștefan Cazacu și-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma.

Grație unei bursei Erasmus, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică dinViena (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), una dintre cele mai importante instituții de gen din lume, a cărei istorie a început cu peste 200 de ani în urmă, în 1817.

Ștefan Cazacu a participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.

Pe lângă activitatea sa solistică, în ultimii ani Ștefan Cazacu a ales să se dedice în paralel și pedagogiei, dăruind mai departe din experiența sa, pentru a contribui la formarea tinerilor muzicieni. Astfel, Ștefan Cazacu predă (din 2020) la Universitatea Națională de Muzică București și la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti și a susținut o serie de masterclass-uri.

Cel mai recent atelier de măiestrie este cel prezentat în cadrul Festivalului Internațional CellEAST - primul festival de violoncele din România (2022), eveniment în cadrul căruia a fost invitat și ca solist, evoluând alături de Orchestra Română de Tineret.

Ștefan cântă deseori și alături de violoncelistul Mircea Marian - cei doi artiști prezentându-se publicului sub numele de Duo Serafim.

Recent laureat în Germania și România, tânărul violoncelist Ștefan Cazacu și-a adăugat în palmaresul său două distincții internaționale: premiul I la International Danube Festival - Donaufest (Ulm, Germania - 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu (București, România - ediția 2020-2021).

Ștefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce constituie baza unei cariere de succes. Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.

În recitaluri sau concerte - în ipostază solistică sau ca membru al Orchestrei Române de Tineret - Ștefan Cazacu a fost aplaudat pe scene europene importante, precum Musikverein și Konzerthaus - Viena, sala Filarmonicii din Paris, Konzerthaus și sala Filarmonicii din Berlin, Elbphilarmonie Hamburg, l'Auditorium Parco della Musica - Roma, sălile filarmonicilor din Skopje, Sofia, Belgrad.

A colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România - inclusiv cu Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio - dar și cu Filarmonica din Chișinau (Republica Moldova) sau cu Orchestra deTineret din Alicante (Alicante Youth Orchestra) - Spania ș.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.

Talentul său a fost răsplătit prin numeroase distincții obținute, ca premiul I la Concursul Internațional de la Liezen - Austria (2008), premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro - Croația (2008), Marele Premiu la selecția națională pentru Concursul Eurovision Young Musicians - București (2010) ș.a.