Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: marți, 9 Februarie 2010 , ora 14.00
9 februarie 2010 – o seară frumoasă de iarnă....Intr-o sală îmbucurător de plină, avem prilejul să urmărim, în cadrul Stagiunii de marți seara de la Sala Mică a Ateneului Român, recitalul instrumental susținut de Ioana Cristina Goicea – vioară și Ioana Mândrescu – pian.

Violonista Ioana Cristina Goicea s-a născut în anul 1992 și provine dintr-o familie de muzicieni: este fiica binecunoscutei violoniste Cristina Anghelescu. Este elevă în clasa a XI-a la Liceul de muzică “Dinu Lipatti” din capitală, clasa profesorului Radu Popescu. Din 2007 beneficiază și de îndrumarea profesorului Ștefan Gheorghiu, discipol al lui David Oistrah.

Incepând cu anul 2000, a fost laureată la toate edițiile olimpiadei de muzică, a câștigat premiul I la concursurile “George Georgescu” (Tulcea), “Garabet Avachian”(București), ”Paul Constantinescu” (Ploiești) și premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Romania (2005). A obținut premiul II la Concursul “Orange Romania”(2008), premiul III la Concursul Internațional “Andrea Postacchini” Fermo, Italia (2006), premiul I la Concursul Internațional “Jaroslav Kocian” Usti nad Orlici, Cehia (2008), premiul I și Premiul Special “Bach” la Concursul Internațional “Kloster Schöntal”, Germania (2009).

A susținut concerte atât în țară, cu Filarmonica “Moldova” din Iași, “Mihail Jora” din Bacău, “Oltenia” din Craiova, cât și în străinătate – Italia, China. De asemenea, a cântat în cadrul Festivalului “George Enescu” în 2007, ca solistă, alături de Orchestra Liceului de Muzică “Dinu Lipatti”. In 2009, a participat la cursuri de măiestrie susținute de profesorul Petre Munteanu în Germania. Violonista Ioana Cristina Goicea are un repertoriu bogat, ce cuprinde creații importante din toate stilurile muzicale.

Ioana Mândrescu, născută în 1981, a urmat Liceul de muzică “Dinu Lipatti”, clasa profesoarei Ligia Pop și Universitatea de Muzică, la clasa pianistului Sandu Sandrin. Apoi, pentru un an, a fost studentă la Ecole Normale de Musique de Paris “Alfred Cortot”, clasa de pian Françoise Thinat, unde a obținut Diplôme Supérieur d’Exécution. In prezent este masterand al Universitatii Naționale de Muzică București.

Pianista Ioana Mândrescu a urmat numeroase cursuri de perfecționare cu Konstantin Scherbakov, Kevin Kenner, Shoshana Rudiakov, Massimo Somenzi, Sodi Braide, John O’Connor, Klaus Hellwig si Michael Roll.

Dintre recitalurile susținute, le amintim pe cele din București și Tulcea, dar și din străinătate: Albania (Tirana si Fier), Franța (Orléans, Paris), Italia (Brescia, Veneția, Roma), Germania (Conservatorul din Trossingen).

A participat la festivaluri internaționale, precum “Klasik” (Albania), “Mozart” (București) și a concertat ca solistă cu Orchestra Liceului “Dinu Lipatti”, Orchestra Universității Naționale de Muzică București, Orchestra Filarmonicii din Ploiești.

In 2004, pianista Ioana Mândrescu a realizat prima audiție românească a Concertului nr.1 de John Field. In 2008 și 2009 a activat ca pianist acompaniator la concursurile “George Enescu” și “Jeunesses musicales”. A fost premiată la olimpiadele naționale și la concursurile “Lory Wallfisch” – (Ploiești), “Jeunesses musicales” și “Mihail Jora” (București) , precum și “Konzerteum” (Grecia).

Recitalul instrumental, din seara zilei de 9 februarie 2010 de la Sala Mică a Ateneului Roman, a cuprins Sonata nr.2 op.100 în La major de Johannes Brahms, Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns, apoi, după o scurtă pauză, Studiu în formă de vals de Camille Saint-Saëns/Eugène Ysaÿe și Tzigane de Maurice Ravel.

In ciuda dificultății repertoriului, violonista Ioana Cristina Goicea a dovedit o stăpânire de sine, pe care numai tehnica solidă, o muzicalitate cu totul ieșită din comun și dorința de a împărtăși trăirile sale artistice autentice, o pot susține.

Pianista Ioana Mândrescu a acompaniat cu simțire și rafinament intervențiile sale solistice, fiind inteligent armonizate în actul artistic. Publicul din sală, a răsplătit recitalul celor două tinere cu calde aplauze și strigate de “bravo” minute în șir, astfel că, acestea au oferit un bis: “Melodie” de Piotr Ilici Ceaikovski. Un fel de “oază de liniște”, după exuberanța repertoriului dificil. Incă un recital foarte reușit, din cadrul Stagiunii de marți seara, ne-a confirmat necesitatea de a urmări evoluțiile tinerilor noștri muzicieni, extrem de talentați, care – iată – se dovedesc prezențe scenice deosebit de agreabile.
Adriana Nițu