Cronici Înapoi

Stagiunea de marti seara

Publicat: marți, 10 Noiembrie 2009 , ora 18.26
Sala Mica a Ateneului Roman a gazduit marti, 10 noiembrie un recital de muzica veche, sustinut de Anca Iarosevici - viola da gamba si Verona Maier - clavecin.

Programul a cuprins Integrala sonatelor pentru viola da gamba de Johann Sebastian Bach. Astfel, in fata unui public numeros, cele doua muziciene au interpretat Sonata nr.1 BWV 1027 in Sol major, Sonata nr.2 BWV 1028 in Re major si Sonata nr.3 BWV 1029 in sol minor.

Pianista Verona Maier, a carei prezenta pe scena aduce de fiecare data certuitudinea unui concert de exceptie, a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti in 1984, data dupa care a devenit cadru didactic la catedra de muzica de camera. In 2006 a obtinut titlul de Doctor in muzica, cu teza "Alegerea spontana a tempourilor pentru preludiile si fugile din Clavecinul bine temperat de J.S.Bach".

Debutul sau concertistic, din 1970, a deschis drumul a numeroase concerte si recitaluri care au avut loc pe scene din Italia, Elvetia, Franta, Grecia, Ungaria, Germania, Slovacia, Austria, Spania, Portugalia, Danemarca, Polonia, Suedia si Cehia, precum si participarii la numeroase festivaluri nationale si internationale. Face parte din formatia de camera Studioul de muzica veche, evoluand la clavecin si percutie. Pianista Verona Maier a participat la numeroase emisiuni de radio si televiziune si este prezenta pe sapte CD-uri realizate in tara si in strainatate. In 2004 a fost distinsa de catre Presedintia Romaniei, cu medalia "Meritul cultural" - clasa I.

Anca Iarosevici a urmat Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa de violoncel a tatalui sau, George Iarosevici, iar in 1974, a inceput studiul violei da gamba, ajungand astazi sa-si perfectioneze arta specifica instrumentului in trei variante: tenor, alto, discant.

A facut parte din cvartetul "Melos", "Consortium violae" si din 1985 a colaborat cu Ilse Maria Reich si Robert Dumitrescu, impreuna fondand formatia de muzica veche "Ricercare".

In 1990, alaturi de soprana Georgeta Stoleriu, clavecinista Verona Maier si Robert Dumitrescu - viola da gamba, infiinteaza Studioul de muzica veche, cu o bogata activitate concertistica, continuata pana azi - turnee in Germania, Austria, Ungaria, Spania, Portugalia, Franta, Grecia, Slovacia si SUA, participari la Festivalul "George Enescu", la toate festivalurile de gen organizate in tara, precum si la cele din Palencia si Santander (Spania), numeroase inregistrari radio.

In recitalul oferit de Anca Iarosevici si Verona Maier din cadrul Stagiunii de marti seara, de la Ateneul Roman, cei prezenti in sala au avut inca o data revelatia si satisfactia unui concert de mare tinuta. Splendoarea muzicii inegalabilului Bach a reusit si de aceasta data sa ofere, prin interpretarea de exceptie a celor doua muziciene, dezvaluirea armoniei perfecte a unei inspiratii de geniu.
Adriana Nitu