Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 13 Aprilie 2011 , ora 13.43

Invitat pe 12 aprilie 2011 în cadrul Stagiunii de marți seară de la Sala Mică a Ateneului Român a fost pianistul belgian Jan Heynderickx, în vârstă de 24 de ani.

Bun, dar nu strălucitor

Interpretul a ales să prezinte un repertoriu romantico-modern, ce a cuprins opusuri de mare întindere semnate de Franz Schubert și de Robert Schumann precum și un fragment din creația lui Maurice Ravel.

Deși nu pot spune că m-a impresionat în sensul în care un mare talent artistic o poate face, mi-a făcut totuși plăcere să-l ascult pe Jan Heynderickx, care apare în fața publicului ca un muzician ce-și cunoaște și înțelege partitura - cu toate aspectele ei: stil componistic, formă, atmosferă armonică, contraste dinamice și de agogică.

Preocupare față de arta sa

Sonata nr. 13 în La major de Schubert a fost abordată poate puțin prea delicat, cu sunete de multe ori lipsite de consistență, fiind însă străbătută de acel lirism specific scriiturii schubertiene. Am ascultat apoi cele opt părți ale Fanteziei op. 12 de Schumann, o creație în care se regăsesc caracterele contrastante ale lui Eusebiu și Florestan, alter-ego-urile compozitorului; Jan Heyndericks a redat sonor frumos și cu sensibilitate aceste temperamente opuse. La final am ascultat "Valea clopotelor" din ciclul Miroirs de Ravel și ca bis Erinnerung - "Amintire" de Schumann, o piesă dedicată memoriei lui Felix Mendelssohn. Jan Heynderickx este un muzician preocupat de arta sa, dar care mai are de câștigat, cred, la capitolul cursivitate, fluență în cântat.

Irina Cristina Vasilescu