Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 9 Ianuarie 2013 , ora 12.51

Sonata în fa minor, "Appassionata" a fost ultima lucrare dintr-un program integral Ludwig van Beethoven prezentat de pianista Adela Liculescu. "Pasiunea" de a cânta a fost impresia pe care a lăsat-o tânăra muziciană publicului care a umplut Sala Mică a Ateneului Român marți, 8 ianuarie 2013. Un recital din seria evenimentelor înscrise în Stagiunea de Marți seară în care Adela Liculescu a interpretat trei sonate beethoveniene: op.2, nr.3 în do major, op.31, nr.3 în mi bemol major și op.57 în fa minor "Appassionata".

"Am dorit de foarte mult timp să fac un recital de autor; este primul recital de autor pe care îl realizez. Mi-am dorit să cânt Beethoven pentru că este un compozitor care mă inspiră, încercând să creez un program cât mai divers care să cuprindă lucrări din cât mai multe perioade componistice ale sale. Sper că am reușit să arăt o paletă cât mai diversă."

"O paletă diversă" într-un program atent ales, redat cu o bună tehnică pianistică, cu multă expresivitate și efuziuni tinerești. Căci Adela Liculescu este o tânără pianistă care și-a început studiul în orașul natal - la Craiova, unde a absolvit și Liceul de Artă "Marin Sorescu". Adela Liculescu este în prezent studentă la Viena la Universitatea de Muzică și arte unde studiază cu Martin Hughes. În vârstă de doar 20 de ani, Adela Liculescu are deja un palmares important, cel mai recent câștigat fiind Premiul I la Competiția de pian Elena Rombro Stepanow de la Viena - în 2012. Aflată la a treia apariție pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român, Adela Liculescu a mai declarat:

"Mă bucur foarte mult că am ocazia să cânt la Ateneu pentru că am mulți prieteni în București care tot timpul vin să mă asculte. Sunt la al treilea recital al meu la Sala Mică a Ateneului; îmi doresc să cânt cât mai des în țară, acasă. După acest recital urmează să mă întorc la Viena pentru că am examene. Apoi revin în țară unde voi avea un recital la Craiova, de asemenea cu un program "Beethoven" urmând să cânt într-un concert și la Râmnicu Vâlcea."

O prezență scenică agreabilă și o "surpriză" muzicală extrem de plăcută - Adela Liculescu își confirmă talentul pianistic pe care va continua să-l șlefuiască pentru a ajunge la performanțe notabile. Cu siguranță vom mai auzi despre evoluțiile ei interesante.

Jeanine Costache