Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 8 aprilie 2014

Publicat: miercuri, 9 Aprilie 2014 , ora 15.40

"Printre bucuriile pe care le are un profesor este să-și împlinească într-un fel profesia prin existența unor interpreți pe care și i-a dorit să fie la nivel cât mai sus, iar acești tineri demonstrează prin tot ceea ce fac, și să știți că fac foarte multe lucruri, multe concerte și inventează, găsesc repertoriu, își diversifică repertoriul în așa fel încât să se bucure și ei de muzică și mai ales să-i bucure pe toți cei care-i ascultă…" - astfel și-a recomandat mult apreciatul violoncelist Marin Cazacu discipolii, reuniți în duoul Jaya.

Se poate spune că "dialogul" între două violoncele oferit de cei doi muzicieni la Sala Mică a Ateneului Român a stat sub semnul pasiunii de a oferii publicului muzică de calitate. De ce Duo Cello Jaya? Ne precizează chiar protagoniștii - Ella Bokor și Mircea Marian:

"A fost o întâmplare alegerea acestui nume pentru că, din cauza timpului scurt pe care-l aveam până la următorul recital și unde ni s-a cerut să avem deja un nume am căutat nume de zei pe internet și în dicționar și am ales o zeiță a victoriei în mitologia hindusă - zeița Jaya… Ne-a făcut mare plăcere să cântăm pe una dintre cele mai importante scene din România, dar în același timp ne-am bucurat foarte tare să-i avem pe membrii ansamblului violoncelissimo din care, de altfel, și noi facem parte… A fost o pregătire frumoasă."

Din 2008, Ella Bokor și Mircea Marian alcătuiesc Duo Cello Jaya - o formație inedită prin prisma repertoriului divers și rar întâlnit în sala de concert cuprinzând muzică de la baroc la jazz, original sau aranjament pentru formula de două violoncele. Doi muzicieni cu o bogată activitate scenică dobândită atât individual cât și în formație camerală, violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian au demonstrat măiestrie, pasiune și profesionalism într-un repertoriu ofertant. În 8 aprilie, Ella Bokor și Mircea Marian au optat pentru lucrări de Glière, Popper și Sollima, program datorat în bună parte și maestrului lor, violoncelistul Marin Cazacu:

"Ella Bokor și Mircea Marian sunt doi interpreți pe care îi susțin pentru că îmi plac foarte mult, sunt două personalități deja formate ale muzicii românești, mă bucur din plin de succesele lor. Ei au cântat în foarte multe săli de prestigiu, nu numai din România, au fost și în străinătate iar programul pe care l-au prezentat în această seară e un unul atât de frumos… lucrări de Reinhold Glière - 10 piese deosebite pentru violoncel, O suită pentru două violoncele de David Popper și o lucrare a unui violoncelist italian Giovanni Sollima - Violoncelles, vibrez. Cei doi interpreți au un ton atât de frumos, fiecare cu specificul și cu natura lui. Este o bucurie și o mândrie pentru mine să știu că generația aceasta de tineri violonceliști își continuă un traseu de performanță care poate să constituie un model pentru generațiile mai tinere de violonceliști."

Un dialog plin de pasiune și lirism completat în ultima parte a serii de opt muzicieni ai ansamblului Violoncelissimo au oferit cei doi instrumentiști Ella Bokor și Mircea Marian, membrii ai Duo-ului Cello Jaya. Și.... aplauzele celor prezenți în Stagiunea de Marți Seara au fost pe măsură.

Jeanine Costache